Confidenţialitate

Ministerul Mediului modifică procedurile privind împușcarea urșilor care sunt un pericol pentru comunități

Ministrul Tánczos Barna susține că a oprit orice variantă de aducere a unor persoane străine care să împuște animalele care fac victime și pagube.

Începând de acum, doar personalul tehnic al asociațiilor care se ocupă de fondurile de vânătoare poate ucide urșii, iar valabilitatea derogării este acum de 15 zile, a declarat ministrul Mediului, Tanczos Barna, joi seară, la Digi 24.

Între timp, un dosar penal care cercetează doar faptele, deocamdată, a fost deschis în cazul ursului împuşcat de prinţul din Austria în judeţul Covasna.

Faptele cercetate sunt de braconaj cinegetic şi uz de armă.

Procurorii spun că, în cazul ursului Arthur împuşcat într-o arie protejată din judeţul Covasna, s-au sesizat din oficiu, “pe baza materialelor din mass media” şi că aşteaptă documentele de la Poliţie, pentru a înregistra dosarul penal .

Organizaţia Agent Green şi VGT au condamnat uciderea ursului brun Arthur de către un prinţ din Austria, vânător de trofee, care a venit în România în luna martie, special pentru vânătoare.

Prințul  a primit aprobare de la Ministerul Mediului să împuște o ursoaică ce făcea pagube în gospodăriile oamenilor din localitatea Ojdula, din Covasna, dar a împușcat un alt urs.

Arthur avea 17 ani şi a fost cel mai mare urs observat în România şi probabil cel mai mare care trăia în Uniunea Europeană, spun organizaţiile de mediu.

Măsurătorile cadavrului indică faptul că Arthur avea 593 de puncte din 600, care reprezintă maximum posibil în industria vânătorii de trofee.