Confidenţialitate

Dosar penal ”in rem” în cazul ursului Arthur, împușcat de un prinț austriac

Un dosar penal in rem a fost deschis în cazul ursului împuşcat de un prinţ din Austria în judeţul Covasna.

Procurorii spun că, în cazul ursului Arthur împuşcat într-o arie protejată din judeţul Covasna, s-au sesizat din oficiu, “pe baza materialelor din mass media” şi că aşteaptă documentele de la Poliţie, pentru a înregistra dosarul penal .

Faptele pentru care se efectuează cercetări in rem sunt braconaj cinegetic şi uz de armă.

Organizaţia Agent Green şi VGT au condamnat uciderea ursului brun Arthur de către un prinţ din Austria, vânător de trofee,  care a venit în România în luna martie, special pentru vânătoare.

Prințul  a primit aprobare de la Ministerul Mediului să împuște o ursoaică ce făcea pagube în gospodăriile oamenilor din localitatea Ojdula, din Covasna, dar a împușcat un alt urs. Arthur avea 17 ani şi a fost cel mai mare urs observat în România şi probabil cel mai mare care trăia în Uniunea Europeană, spun organizaţiile de mediu.  Măsurătorile cadavrului indică faptul că Arthur avea 593 de puncte din 600, care reprezintă maximum posibil în industria vânătorii de trofee.

Ministrul Mediului, Tanczos Barna a declarat, miercuri, că două anchete paralele, una a Gărzii Naţionale de Mediu şi o alta a Gărzii Forestiere, au fost demarate în cazul ursului care a fost extras din judeţul Covasna, la o asociaţie de vânătoare, şi a subliniat că nu se va antepronunţa în acest caz, pentru a nu influenţa verificările.

  • Liliana Nicolae