Confidenţialitate

Ministerul Mediului cere anchetă: Județul Sibiu nu e considerat areal dezvoltat al ursului brun

Ministerul Mediului cere Poliției Sibiu să facă o anchetă în cazul puiului de urs împușcat ieri.

Instituția vrea să afle cum a ajuns animalul în oraș, în condițiile în care zona județului Sibiu nu este considerată un areal dezvoltat al ursului brun.

De aceea, Ministerul ia în calcul și posibilitatea cA animalul să fi apărut în urma unei activități ilegale: adică puiul de urs să fi fost ținut ilegal în captivitate și să fi evadat.

Ministerul Mediului solicită o anchetă care să spună cât mai precis condițiile în care ursul a apărut în oraș.

Se precizează că zona județului Sibiu nu este considerată un areal dezvoltat al ursului brun.

În aceste condiții, se poate presupune fie că puiul de urs a fost ținut în captivitate și apoi eliberat, fie că a evadat, fie că a fost transportat ilegal.

De asemenea,  Ministerul Mediului a solicitat Direcției Sanitar Veterinare analize care să determine starea de sănătate a ursului înainte de împușcare, inclusiv să stabilească dacă animalul a fost tranchilizat înainte să ajungă în oraș.

Între timp, polițiștii au explicat că, cităm, ”nu există proceduri” pentur intervenții în astfel de cazuri, spune șeful Poliției Sibiu, Tiberiu Ivancea.

Puiul de urs speriat a fost împușcat într-o curte, iar decizia autorităților a produs indignare în spațiul public.

Și prefectul de Sibiu a cerut un raport legat de operaţiunea în care a fost omorât puiul de urs.

Cristian Roman a adăugat că va discuta cu asociaţiile de protecţia animalelor pentru a stabili ce proceduri sunt de urmat în astfel de situaţii.