Confidenţialitate

Ministerul Finanţelor se apără în scandalul Loteriei bonurilor fiscale

Ministerului Finanţelor susţine că toate extragerile aferente Loteriei bonurilor fiscale, de la înfiinţare până în prezent, s-au desfăşurat cu respectarea deplină a prevederilor legale în vigoare la momentul desfăşurării acestora şi a principiului transparenţei procesului de selectare a bonurilor câştigătoare.

Precizarea vine după ce presa a atras atenţia, astăzi, că numerele extrase, care compun valoarea bonului fiscal câştigător, au fost aranjate în ordinea inversă celei trecute în regulamentPe scurt, în loc să fie extrasă întîi cifra unităților, a fost extrasă cifra sutelor.

Potrivit reprezentanţilor MFP, la extragerea ocazională organizată în data de 13 aprilie, comisia pentru supravegherea efectuării extragerilor, formată din reprezentanţi ai instituţiei, ai Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală şi ai Companiei Naţionale Loteria Română, s-a reunit pentru a proceda la cântărirea bilelor cu care urma a se efectua extragerea precum şi la verificarea urnelor.

“În cadrul simulărilor viitoarei extrageri, s-a concluzionat că pot apărea dificultăţi în rândul participanţilor, datorită faptului că, în cazul Loteriei bonurilor fiscale, cifrele extrase din cele trei urne reprezintă de fapt o valoare exprimată în bani, iar aceasta trebuie citită de la stânga la dreapta. Astfel, pentru ca şi ordinea de extragere din urne să fie în concordanţă cu modul de citire a rezultatului obţinut şi pentru a facilita receptarea corectă şi a evita confuzia în rândul participanţilor la Loteria bonurilor fiscale, Comisia a decis să procedeze, în cadrul celei de a III-a etape, care se referă la suma câştigătoare, la extragerea bilelor începând cu cifra sutelor”, se menţionează într-un comunicat.

Ministerul susţine că această măsură nu a afectat în niciun fel caracterul aleatoriu al extragerii, care – în fapt – ar reprezenta “singura condiţie de fond a unei extrageri loteristice care garantează nevicierea rezultatului”.

Reprezentanţii MFP precizează că decizia a fost făcută publică şi astfel, în cadrul extragerii televizate, transmise în direct şi în prezenţa reprezentanţilor mass-media, s-a precizat în mod transparent că prima cifră extrasă în cadrul celei de-a III-a etape este cea a sutelor, urmată de cea a zecilor, respectiv a unităţilor.

“Începând cu cea de-a doua extragere a Loteriei bonurilor fiscale, desfăşurată în data de 28 iunie 2015, şi până în prezent, pentru stabilirea zilei şi sumei câştigătoare a bonurilor fiscale, sunt aplicabile prevederile Ordonanţei Guvernului 10/2015 pentru organizarea Loteriei bonurilor fiscale, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 166/2015, precum şi cele ale Ordinului ministrului finanţelor publice nr. 417/2015 pentru aprobarea Instrucţiunilor de punere în aplicare a Ordonanţei Guvernului nr. 10/2015 pentru organizarea Loteriei bonurilor fiscale, a Regulamentului de organizare şi desfăşurare a extragerilor Loteriei bonurilor fiscale, a modelului şi conţinutului cererii de revendicare a premiilor la Loteria bonurilor fiscale, precum şi pentru instituirea Comisiei pentru supravegherea efectuării extragerilor Loteriei bonurilor fiscale, modificat şi completat prin Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 755/2015”, se mai menţionează în comunicatul MFP, potrivit căruia o eventuală restituire a premiilor acordate nu poate fi pusă în discuţie.