Confidenţialitate

Ministerul Finanțelor Publice a atras 1,22 miliarde lei și 168,4 milioane euro din 3 emisiuni de Titluri de Stat

Ministerul Finanțelor Publice (MFP) a atras 1,22 miliarde lei și 168,4 milioane euro prin trei emisiuni de titluri de stat pentru populație (FIDELIS) derulate pe piața de capital.

Oferta a cuprins două emisiuni în lei, cu maturități de doi, respectiv patru ani, și o emisiune în euro, cu scadență la cinci ani. O premieră este emisiunea în euro: este prima emisiune de titluri de stat denominată în monedă europeană pe care o lansează Ministerul Finanțelor Publice pentru populație. Celelalte două emisiuni de titluri de stat, emise în lei, reprezintă primele emisiuni pentru populație din ultimii patru ani listate la Bursa de Valori București.

Dobânda anuală pentru titlurile în euro este de 2%, în timp ce pentru titlurile în lei dobânda anuală este de 4% în cazul celor cu scadența în 2022 și de 4,5% în cazul celor cu scadența în 2024.

Titlurile de stat din emisiunea FIDELIS au intrat la tranzacționare la BVB, joi, și pot fi cumpărate sau vândute în mod transparent în orice moment prin intermediarii autorizați.

Ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu, a deschis ședința oficială de tranzacționare a titlurilor de stat listate la Bursa de Valori București. Gazdele acestui eveniment au fost Președintele CA al BVB, Radu Hanga, și Directorul General al BVB, Adrian Tănase. La eveniment au participat și Președintele Autorității de Supraveghere Financiară, Nicu Marcu, și reprezentanții Consorțiului de Intermediere și ai Ministerului Finanțelor Publice. Evenimentul a avut loc la sediul BVB și s-a desfășurat într-un cadru restrâns, cu respectarea reglementărilor în vigoare privind desfășurarea de evenimente, în contextul pandemiei de COVID-19.

„Succesul acestei emisiuni în plină pandemie, sumele consistente investite de români, demonstrează încrederea populației că politica fiscal-bugetară a Guvernului este cea corectă și, astfel, perspectivele financiare sunt sustenabile. Interesul mare pentru aceste instrumente, transparența și flexibilitatea pe care o permite listarea la Bursă, dar și suplimentul de lichiditate pe care-l aduc aceste instrumente pe piața de capital, ne-au convins că astfel de emisiuni vor trebui să devină un instrument permanent de finanțare a deficitului. Anunț în premieră că Ministerul Finanțelor va organiza periodic emisiuni de titluri FIDELIS, în funcție de evoluția pe piața secundară și condițiile pieței și cred că vor deveni un barometru prin care populația va gira sau nu politicile guvernamentale”, a declarat Ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu.

„Succesul emisiunii FIDELIS este impresionant pentru că este vorba de bani atrași doar de la persoane fizice. Dacă luăm în calcul și capitalul existent în fondurile de pensii și în fondurile mutuale, atunci este clar că piața de capital din România este un real beneficiu pentru toți cei care vor să fructifice oportunitățile pe care această criză sanitară le-a creat.

Piața de capital din România a devenit mai agilă și investitorii sunt mai atenți la oportunitățile care vin pe piață, dispun de capital și fructifică oportunitățile chiar și în perioade de incertitudine., a afirmat Președintele Consiliului de Administrație al BVB, Radu Hanga.

„În primul rând, titlurile de stat din emisiunea FIDELIS a Ministerului Finanțelor Publice reprezintă o investiție sigură. Ele sunt accesibile fiecărui locuitor al României, student, antreprenor, salariat sau pensionar, care poate și vrea să facă o investiție și să economisească bani într-un mod inteligent. În plus, revenirea Ministerului Finanțelor Publice pe piața de capital demonstrează angajamentul acestei instituții fundamentale în economia României de a avea un parteneriat cu BVB pentru dezvoltarea pieței de capital, care va avea ca efect final dezvoltarea economiei țării noastre.

Faptul că Ministerul Finanțelor Publice a ales ca, în premieră, să emită titluri de stat pentru populație în euro a oferit noi oportunități pentru investiții. Ne dorim să vedem cât mai mulți români care înțeleg că investiția la bursă este un mod de economisire inteligent și suntem convinși că putem ajunge la un număr cât mai mare de investitori dacă toți cei implicați în piața de capital, autoritățile și instituțiile statului vor continua să coopereze. Deja am văzut că se poate și rezultatul este chiar promovarea BVB la statutul de Piață Emergentă Secundară, care se va realiza practic în câteva săptămâni.

Această promovare va atrage noi investitori internaționali pe bursa din România și putem spune că am făcut pași importanți spre alinierea standardelor pieței locale la cele internaționale. Mai sunt pași importanți de făcut în această direcție, iar unul dintre aceștia este chiar începerea activității Contrapărții Centrale, care va permite lansarea unor noi instrumente atât pentru piața de capital, cât și pentru piața de energie, mai ales în condițiile în care pe piața de capital avem numeroase companii din domeniul energiei”, a spus Adrian Tănase, Directorul General al BVB.