Confidenţialitate

Ministerul Educației se gândește la schimbarea modalității de intrare în clasa a 9-a | AUDIO

După ce și în acest an, mii de absolvenți de  gimnaziu stau cu emoții pentru a vedea dacă intră sau nu la liceele dorite, Ministerul Educație se gândește la schimbarea modalității de intrare în clasa a 9-a, anunță siteul specializat în Educație edupedu.ro.

În cadrul dezbaterilor care au loc în aceste zile, la Cotroceni, se ia în calcul ca liceele să  organizeze examene de admitere dacă cererea depășește oferta, a declarat pentru G4Media.ro vicepremierul Dan Barna.
Examenul ar urma să fie organizat înainte de Evaluarea Națională.

După evaluarea națională, examenul de intrare la liceu, contestațiile au curs, peste 18 mii, cu 3 mii mai multe decât anul trecut.

Două probleme s-au remarca.

Prima: faptul că la corectare nu au venit toate cadrele didactice din corpul de evaluatori construit anume pentru așa ceva.

A  doua problemă, des întâlnită, mulți elevi care au primit note peste 9 sau chiar 9.50 și nu au făcut contestație, s-au trezit după afișarea notelor finale, că zeci de copii care au cerut totuși reevaluarea lucrărilor au urcat în final peste ei.

Purtătoarea de cuvânt a Inspectoratului Școlar București, Gianina Georgescu, este ca părinte, în această situație:

”Da, suntem în momentul în care încă nu știm unde va ajunge, sperăm că va ajunge acolo unde își dorește e, dar atât timp cât nu am intrat în acea etapă de completare care va începe după 16 iulie până pe 22, așteptăm cu emoții, ca toți părinții”.

În calitate de reprezentant al Inspectoratului școlar, profesorul Gianina Georgescu are un sfat pentru părinți: să țină cont că în acest an, mediile de intrare la liceu sunt mai mici.

”Să nu se raporteze la mediile care au fost anul trecut pentru că notele sunt mai mici decât cele obținute de candidații de anul trecut.”

Jurnalistul Mihai Peticilă de la Edupedu.ro spune că în condițiile contestării a peste 18.000 de lucrări și când după recorectare sunt note care cresc de la 3 la 8.50, sistemul ar putea fi schimbat:

”Ministrul a anunțat acum câteva zile că vrea digitalizarea corectării, că vrea evaluare standardizată, deci toate tunurile trag la evaluare. E drept că avem o evaluare care e foarte laxă”.

Și la bacalaureat, liceele se confruntă cu valuri de contestații.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Anca Grădinaru