Confidenţialitate

Ministerul Educaţiei exclude privaţii de la editarea manualelor şcolare

Ministerul Educaţiei intenţionează să elimine companiile private de la editarea manualelor şcolare. În şedinţa de Guvern de astăzi, ministrul Liviu Pop a anunţat că de anul viitor editarea tuturor manualelor ar urma să fie preluată de Editura Didactică şi Pedagogică, aflată în subordinea statului. Regia Automonă „Editura Didactică și Pedagogică” ar urma să aibă astfel monopol în această privinţă, iar contractele să fie atribuite prin negociere directă.

„Săptămâna viitoare vom veni cu un act normativ în Guvern în aşa fel încât să punem capăt acestei sarabande din ultimii cinci ani – Editura Didactică şi Pedagogică să preia integral editarea manualelor şcolare în aşa fel încât elevii de clasa a V-a, toţi elevii din România să beneficieze la timp de manuale”, a spus ministrul.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Anunțul vine în contextul în care licitația derulată anul acesta pentru manualele de clasa a V-a este în preyent blocată ca urmare a nesoluționării a 16 contestații. Pe 11 septembrie, vor ajunge astfel în școli manuale pentru cel mult 7 discipline între care și Educația fizică. Vor lipsă însă manualele de Limba română, Matematică, Biologie, Istorie.

Fostul ministru al Educaţiei Sorin Cîmpeanu a explicat la Europa FM că Editura Didactică şi Pedagogică a câştigat în ultimii ani, la licitaţie deschisă, sub 5% din tirajele de manuale comandate de stat.

“Noi avem o editură Didactică şi Pedagogică de stat care nu a realizat manuale decât într-o proporţie de 3-4%. Atâta timp cât este plătită din bani publică de către statul român, tot statul român are capacitatea şi are şi datoria de a îi impune Editurii Didactice şi Pedagogice să vină cu manuale într-o proporţie mult mai mare”, crede fostul ministru.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

De-a lungul timpului, oficialii editurii au justificat implicarea redusă a regiei de stat cu argumentul că nu au personal specializat pentru manualele digitale astfel încât să poată veni la locitaţii cu o propunere care să concureze ofertele privaţilor.

Regia Editura Didactică şi Pedagogică are 37 de angajaţi şi face afaceri de mai puţin de 4 milioane de lei anual. Prin comparaţie, Ministerul Educaţiei este gata să plătească doar pentru manualele de clasa a V-a 40 de milioane de lei în următorii patru ani.