Confidenţialitate

Ministerul Educației: Salariul profesorilor debutanți va crește cu 7% în 2023. Opoziția critică majorarea afirmând că este prea puțin | AUDIO

Salariile din Educație – temă de discuție la Palatul Victoria. Premierul s-a întâlnit, de la ora 11:00, cu liderii sindicali din Învățământ. Sunt așteptate concuziile acestei discuții. Între timp Ministrul Educației anunță că salariul unui profesor debutant va fi majorat anul viitor cu 7 procente. Declarația ministrului Ligia Deca a fost ironizată de opoziție, care a amintit că un venit lunar 2300 de lei pentru un profesor – chiar și debutant – este o sumă ridicolă.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Salariul unui profesor debutant din învățământul preuniversitar ar urma să fie majorat în 2023 cu 7,31%. Anunțul a venit de la ministrul Ligia Deca în timpul dezbaterilor din Parlament în Comisiile pentru Educație și a determinat opoziția să treacă la calcule.

Senatorul USR Ștefan Pălărie a spus că aplicarea acestui procent ar duce la creșterea salariilor pentru debutanți cu 165 de lei. Astfel, salariul ar ajunge 2344 de lei – net, ridicol de puțin, a subliniat opoziția.

USR a criticat faptul că Educația primește doar 2% din Produsul Intern Brut: „Poate fi văzut ca fiind ipocrizie de la un om care milita public pentru 6% alocare bugetară”.

Ministrul Ligia Deca susține, însă, că a obținut mai mult, peste 3 procente pentru educație.

Edupedu: Ligia Deca încearcă să mascheze realitatea

Platforma Edupedu.ro a prezentat o analiză care arată ministrul Ligia Deca încearcă să mascheze situația reală, faptul că a obținut doar 2 procente pentru Educație, cel mai mic buget din istoria recentă și nu 3,2 % cum se lăuda ministrul pe Facebook.

Într-un articol, se arată faptul că, în momentul în care a anunțat un buget de 3,2% din PIB, ministrul Ligia Deca a adunat și banii obținuți de instituțiile care se și auto-finanțează – cum ar fi taxele încasate de la studenți de către universități sau fondurile din proiectele cu finanțare externă pe care acestea le câștigă și derulează.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: România plecată: Elevii care merg să studieze la universități de top din afară. Cum se pregătesc de admitere și ce planuri au după absolvire | AUDIO