Ministerul Educatiei ar trebui sa introduca in programa scolara notiuni despre hepatita virala

Propunerea vine din partea unei asociații de pacienți care consideră că e important ca elevii să cunoască mai bine căile de transmitere a hepatitei.

Numărul românilor infectați cu hepatită s-a dublat față de 2009. Potrivit estimărilor Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, anul acesta peste 40 de mii de pacienți vor avea nevoie de tratament.

Iar hepatita A – cunoscută și sub denumirea boala mâinilor murdare pentru că se transmite prin nespălarea mâinilor și apă contaminată – s-a combinat cu virusurile hepatice B și C și produce acum forme grave ale bolii – atrage atenția medicul Adrian Streinu-Cercel, managerul institutului de Boli Infecțioase Matei Balș.

Asociația de pacienți SanoHep România cere Ministerului Educației să introducă în programa școală noțiuni despre hepatita virală pentru ca toți elevii să știe cum să se ferească de aceasta. E importantă vaccinarea dar și cunoașterea căilor de transmitere a bolii. Hepatita de tip B și C afectează ficatul și poate provoca ciroză. Virusul se transmite prin contact sexual neprotejat cu o persoană infectată, prin transfuzii de sânge sau folosirea instrumentarului chirurgical și sau stomatologic nesterilizat. În plus, Asociația cere Ministerului Sănătății ca de anul viitor să înceapă un program național pentru depistarea hepatitei B, urmând ca persoanele infectate să primească tratament, iar cele sănătoase să fie vaccinate.