Confidenţialitate

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu: Românii din Afganistan vor fi aduși acasă cu o aeronavă militară | AUDIO

27 de români aflați  în Afganistan vor fi aduși în țară cu o aeronavă a Ministerului Apărării.

Toate formalitățile au fost pregătite și mai este nevoie doar de o singură autorizație de survol pentru ca avionul militar să poată decola spre Kabul – a spus, la Europa FM, ministrul de Externe. Bogdan Aurescu a spus că toți cei 27 de români sunt în siguranță:

”O parte dintre ei se găsesc în aeroportul internațional din Kabul iar alții se găsesc în diverse locații în afara aeroportului. O aeronavă a Ministerului Apărării Naționale, a Forțelor Aeriene Române, este pregătită să decoleze spre Kabul. Am folosit celula de criză pentru a obține autorizații de survol pentru 12 state. Mai avem o singură autorizație de survol pentru un segment al acestui traseu, care va fi obținută sperăm noi în cel mai scur timp. De asemenea, la bordul avionului va fi și o echipă consulară a Ministerului Afacerilor Externe, care va acorda asistență în cazul în care este nevoie pentru emiterea de acte de identitate pentru cetățenii români”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

16 români au ajuns azi-noapte în Dubai, după ce au fost preluați din Afganistan de un avion britanic. EI vor reveni în țară prin mijloace proprii sau pot solicita ajutorul autorităților, a precizat ministrul Bogdan Aurescu.

”În principiu se vor întoarce fie prin mijloace proprii fie prin organizațiile care i-au angajat în Afganistan. În cazul în care există nevoia unei asistențe, noi suntem la dispoziție pentru a facilita reîntoarcerea lor în România. Până în momentul de față nu am primit solicitări din partea acestor cetățeni români pentru a fi sprijiniți de statul român să se întoarcă în România”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

Ministrul de Externe a mai spus că un avion al NATO a decolat din Ungaria către Afganistan și ar putea, de asemenea, să preia cetățeni români, dacă va ajunge înainte avionului MapN.