Confidenţialitate

Ministerul Culturii lansează o campanie de strângere de fonduri pentru ”Cumințenia Pământului”

După modelul Dați un leu pentru Ateneu, Ministerul Culturii lansează o campanie de strângere de fonduri pentru achiziționarea sculpturii Cumințenia Pământului a lui Constantin Brâncuși.

Moștenitoarele acestei opere au fost de acord să vândă sculptura în schimbul a 11 milioane de euro. Dar statul nu are decât 5 milioane..

Ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu face apel la toți iubitorii de artă să contribuie cu ce sumă de bani doresc pentru ca statul să poată achiziționa opera lui Constantin Brâncuși, Cumințenia Pământului. Ministrul a precizat că o campanie similară a mai avut loc în urmă cu 128 de ani, când a fost construit Ateneul Român. Iar astfel de practici reprezintă o normalitate pentru societățile dezvoltate din Europa.

Dar moștenitoarele operei lui Constantin Brâncuși sunt dezamăgite. Paula Ionescu și Alina Șerbănescu sperau să primească toți banii odată, mai ales că ministrul Culturii le-a asigurat că sunt bani la buget – după cum a precizat pentru agenția de știri news.ro, avocatul acestora Bogdan Grabowski.  Proprietarele sculpturii ar vrea ca în cel mult 7 zile să aibă un contract cu statul, iar plata celor 11 milioane de euro să se facă în două săptămâni.

Ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu le asigură că banii se vor strânge până în toamnă. În caz contrar, statul va renunța la dreptul de preempțiune asupra sculpturii, iar sumele adunate vor fi returnate donatorilor.

Ministrul Culturii a precizat că după ce va intra în posesia statului, Cumințenia Pământului va fi expusă permanent într-unul din muzeele naționale.

Cumințenia Pământului a fost realizată de Constantin Brâncuși  în calcar crinoidal, în 1907. 4 ani mai târziu a fost cumpărată de inginerul Gheorghe Romașcu, un bun prieten al lui Brâncuși. Numai că în 1957, sculptura i-a fost confiscată de regimul comunist și a fost expusă timp de 50 de ani la Muzeul Național de Artă al României. În 2012, la finalul unui lung proces cu statul, opera a fost retrocedată moștenitoarelor lui Romașcu.

În prezent, Cumințenia Pământului este expusă, cu acordul proprietarelor, la muzeul Cotroceni.