Ministerul Apărării Naţionale : nu se face mobilizarea rezerviştilor sau recrutarea tinerilor

Ministerul Apărării Naţionale ‘infirmă categoric’ existenta unui proces de mobilizare a rezerviştilor sau de recrutare a tinerilor. Precizarea a fost facuta în urma unor informaţii apărute recent în presă. Totula pornit de la faptul ca luni, in Monitorul Oficial, a fost publicat modelul certificatului medical pe care toti tinerii sunt obligati sa il prezinte la recrutare, pe timpul mobilizarii sau al starii de razboi.

Actualizarea modelului certificatului medical este un demers legal, în conformitate Legea privind pregătirea populaţiei pentru apărare, care prevede în mod expres obligativitatea stabilirii unui model unic pentru acest tip de document. Practic, actul care va fi prezentat de tineri la incorporare-recrutare e similar cu cel al soldaţilor şi gradaţilor profesionişti’. Intr-un comunicat, Ministerul Apararii subliniaza si că măsura nu are nicio legătură cu problemele din Ucraina. Iar ministrul Mircea Dusa a tinut sa precizeze ca armata este în măsură să-şi îndeplinească îndatoririle de asigurare a securităţii naţionale şi a obligaţiilor internaţionale asumate de România în plan militar.

Potrivit legii privind pregătirea populaţiei pentru apărare, la declararea mobilizarii si a starii de razboi sau la instituirea starii de asediu, indeplinirea serviciului militar devine obligatorie pentru barbatii apti, cu varste intre 20 si 35 de ani. Ordinul care aproba forma şi conţinutul certificatului medical care urmează să fie prezentat la recrutare-încorporare a fost emis de ministrii Apărării, Afacerilor interne, Justiţiei, Sănătăţii si directorii SRI, SIE, SPP si STS.