Confidenţialitate

Mineriada din iunie 1990: Minerii veniți la București, îmbrăcați și hrăniți de Armata română

Minerii veniți în iunie 1990 la București să ”curețe” Piața Universității au fost hrăniți, încălțați și îmbrăcați de armata română.

Informația apare într-un document declasificat de Ministerul Apărării la cererea Parchetului General și publicat de pressone.ro.

Între altele, minerii au primit pâine, cârnați, șosete, chiloți și periuțe de dinți din partea statului.  Să amintim, în dosarul Mineriadei, au fost trimiși în judecată, între alții, fostul șef de stat Ion Iliescu și fostul premier Petre Roman.

Minerii care au devastat centrul Capitalei  în iunie 1990 au fost hrăniţi şi îmbrăcaţi din rezervele Armatei cât au stat în Bucureşti.

Documentul declasificat arată că decizia a fost luată din dispoziţiile ” Guvernului României“.   Semnatarul documentului este comandantul Serviciilor Armatei din acea vreme, general-maior Ioniță Botoș.

Veniți, cităm, “să restabilească ordinea şi liniştea publică” la Bucureşti, minerii au primit din partea statului materiale de echipament şi de igienă personală, printre 1400 de perechi de ciorapi, 950 de perechi de chiloţi sau 750 de periuţe de dinţi.

De asemenea, au primit din rezerva Armatei mii de pâini și conserve de carne, pâine, slănină, cârnaţi, legume și apă minerală.

Valoarea totală a produselor:  866 de mii de lei, potrivit pressone.ro

În dosarul Mineriadei, au fost trimiși în judecată pentru crime împotriva umanității fostul preşedinte Ion Iliescu, fostul premier Petre Roman,  fostul lider al minerilor din Valea Jiului, Miron Cozma și fostul șef al SRI – Virgil Măgureanu.