Confidenţialitate

Militarii ucraineni din Crimeea au fost autorizati sa utilizeze armele

Presedintele Rusiei a anuntat ca de azi, Crimeea intră în componența Federației Ruse. Vladimir Putin și administrația Crimeei au semnat legea în baza căreia Peninsula se unește cu Federația. Ea se afla sub controlul armatei încă de la sfîrșitul lui februarie, cînd Viktor Ianukovici fusese îndepărtat din postul de președinte al Ucrainei. Ieri, în urma unui foarte controversat referendum, peninsula și-a declarat independența față de Kiev.

Legea trebuie să fie aprobată de Curtea Constituțională și ratificată de Parlament – demersuri care s-ar putea încheia pînă la sfîrșitul săptămînii.

Ministerul de Externe al Ucrainei a anunțat că nu va recunoaște vreodată independența Crimeei, iar Marea Britanie suspendă orice tip de cooperare militară cu Moscova. Aflat în Polonia, la Varșovia, vicepreședintele Statelor Unite, Joe Biden, a amenințat Rusia cu noi sancțiuni: cele precedente au fost luate în derîdere de oficialitățile ruse.

Joe Biden a observat, pe de altă parte, că ‘întreaga lume’ respinge legalitatea referendumului din Crimeea, care a deschis calea anexării peninsulei.

Liderii autoproclamatei republici transnistrene, între timp, au cerut și ei Parlamentului Rusiei să aprobe o lege în baza căreia regiunea să fie alipită Federației. Transnistria s-a desprins de Republica Moldova în urma războiului din 1991-1992, pe fundalul destrămării Uniunii Sovietice.

Transnistria și-a ‘proclamat’ independența în urma unui referendum din 2006, nerecunoscut de Chișinău sau de comunitatea internațională. Conducerea de la Tiraspol invocă acum în sprijinul său încercarea Moldovei de a semna un acord de asociere cu Uniunea Europeană. Adică exact aceleași împrejurări care au precipitat criza ucraineană. Acțiunile Tiraspolului sunt contraproductive, afirmă președintele Moldovei, Nicolae Timofti.

Premierul Ponta condamnă acțiunile Rusiei, iar președintele Băsescu spunea încă de ieri că Vladimir Putin ar căuta să refacă Uniunea Sovietică.