Confidenţialitate

Mii de sindicaliști din Educație protestează în București

Între 5.000 și 8.000 de sindicalişti din educaţie din toată țara s-au strâns, miercuri, în Piaţa Victoriei din București. Profesorii au plecat în marş spre Palatul Cotroceni.

Ei sunt nemulţumiţi de ultima variantă propusă de Guvern care se referă la majorarea salariilor. Sindicaliștii scandează “Educaţia şi ţara şi-au pierdut răbdarea”, “Jos Guvernul” şi “Demisia”.

Profesorii sunt nemulțumiți că proiectul Guvernului privind corecțiile salariale din sistem îi dezavantajează pe mulţi angajaţi din învăţământ, care vor rămâne cu aceleaşi salarii. Potrivit protestatarilor, guvernanții mint atunci când spun că învăţământul este prioritate naţională.

Sindicaliştii au plecat în marş spre Palatul Cotroceni în jurul orei 12.30. Ei au pancarte şi bannere pe care scrie: “Sănătatea şi educaţia au aceleaşi probleme”, “Vrem EDUCAŢIE sănătoasă!”, “Ai carte, n-ai parte”, Învăţarea moare fără finanţare”, “Educationen Kaput!, “Salarizare echitabilă, învăţământul, prioritate naţională??? … MINCIUNICĂ … RUŞINICĂ …”, Pas cu pas, către impas”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

 

Sindicatele au refuzat oferta Guvernui privind creșterea salariilor în Educație cu 5% de la 1 august și încă 5 procente din decembrie 2017. Sindicatele au cerut 5 la sută de la 1 august și 5 la sută de la 1 ianuarie.

 

Ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru, a anunţat, marţi, că ordonanţa privind corecţiile din sistemul bugetar va fi adoptată în şedinţa de Guvern din 7 iunie, iar sindicatele din educaţie sunt aşteptate să opteze pentru una dintre variantele propuse până la sfârşitul acestei săptămâni, în caz contrar Executivul îşi va asumă răspunderea.

 

Ministrul Muncii a mai spus că aplicarea acestei variante ar fi pentru aproape jumătate din cei 260.000 de angajaţi din educaţie, mai exact între 100.000 şi 120.000 de persoane.