Confidenţialitate

Mii de refugiați așteaptă, în frig și ploaie, să treacă din Serbia în Croația

Situație tensionată la granița dintre Serbia și Croația – acolo unde mii de refugiați așteaptă să intre pe teritoriul croat.

Situația riscă să scape de sub control în condițiile în care autoritățile din Croația au instituit în zonă mai multe filtre.

Imigranții – printre care se află copii și femei însărcinate – au așteptat ore întregi în frig și ploaie, iar autoritățile susțin că au stocuri insuficiente de medicamente și alimente.

 

Aproximativ 3 mii de persoane – cele mai multe din Siria și Afghanistan– așteaptă, în ploaie, la graniță pentru a trece din Serbia în Croația.

Șeful unei echipe de voluntari din Cehia a declarat pentru AFP că este doar o chestiune de timp până când situația va scăpa de sub control.

Un alt medic aflat acolo a vorbit despre condițiile în care refugiații așteaptă să li se permită accesul pe teritoriul croat.

„Este o crimă la adresa acestor oameni care continuă să vină. Nu avem timp să îi tratăm, nu avem medicamente suficiente ca să le dăm, nu mai avem haine de ploaie. După cum puteţi vedea, aici sunt bebeluşi de zece zile, oameni care suferă de hipotermie şi nu le putem da nici macar o patura”, a spus acesta.

Decizia Croației de a limita numărul refugiaţilor este similară cu cele luate și de alte țări din zonă precum Austria și Slovenia.

Ritmul lent în care autoritățile gestionează situația a dus însă și la tensiuni la nivel guvernamental:   Slovenia a acuzat Croația că aduce grupuri mari de refugiați la frontiera comună, lucru considerat de oficialii de la Ljubljana inacceptabil.

Slovenia a insistat că poate primi zilnic cel mult 2.500 de persoane.