Mii de oameni demonstrează la Barcelona împotriva guvernului spaniol

Mii de protestatari, în principal elevi şi studenţi, s-au adunat în centrul Barcelonei, în semn de protest faţă de planul Guvernului spaniol de a prelua controlul asupra afacerilor regiunii Catalonia, relatează The Associated Press.

Peste 4.000 de persoane, multe înfăşurate în stragul roşu-galben catalan, s-au adunat la sediul universităţii.

Este o atmosferă de sărbătoare, se aude muzică la boxe, iar studenţi pregătesc pancarte, însă nu toţi manifestanţii susţin independenţa.

O tânără în vârstă de 17 ani, Martina Gallego, spune că ea nu vrea ca regiunea să se despartă de Spania, însă critică dur modul în care Guvernul spaniol tratează Catalonia.

Pe de altă parte, preşedintele separatist al Cataloniei, Carles Puigdemont urma să susţină joi un discurs solemn la Barcelona.

Toate acestea cu o zi înainte de un vot crucial în Senat cu privire la o suspendare a autonomiei regiunii sale.

„Preşedintele Puigdemont va face o declaraţie instituţională” la palatul Guvernului regional, a anunţat Guvernul într-un comunicat.

Acest discurs neaşteptat este anunţat în contextul în care liderul regional este supus unor presiuni, inclusiv în cadrul partidului său conservator independentist să convoace imediat alegeri regionale.

„Domnul Puigdemont este supus la numeroase presiuni de un sector din cadrul PDeCAT (partidul său)”, a declarat pentru AFP o sursă guvernamentală regională.

Alt partid din tabăra separatistă îl îndeamnă în schimb să declare unilateral independenţa regiunii din nord-estul Spaniei, cu 7.5 milioane de locuitori.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS