Confidenţialitate

Mii de meduze albastre plutesc la adâncime mică în apropierea țărmului Mării Negre | VIDEO

Apa din apropierea țărmului Mării Negre oferă, în această perioadă, imagini spectaculoase. Mii de meduze albastre plutesc la adâncime mică în căutarea microorganismelor marine și a icrelor de pește. Biologii spun că aceste creaturi transparente se înmulțesc datorită temperaturilor ridicate de la malul mării.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Meduza de apă rece, cu denumirea științifică Aurelia Aurita, apare de obicei spre sfârșitul primăverii adusă de curenții puternici spre țărm. În ultimele zile, scafandrii amatori au observat în apa mării mii de asemenea creaturi marine. Ele se înmulțesc la noi pentru că nu au un prădător natural, precum broasca țestoasă, în Marea Mediterană. Meduza de apa rece se hrănește cu zooplancton și icrele peștilor, explică biologul George Harcotă: „Este în căutare de hrană și locurile mai favorabile acum sunt acum la malul mării și, de aceea, se întâlnesc densități foarte mari. Nu ar trebui să ne îngrijoreze deoarece nu este o meduză periculoasă, nu este veninoasă”.

Aceste meduze sunt însă dușmanii pescarilor. Sunt atât de multe încât, spune pescarul Ilie Brândău, pot depăși numărul peștilor din plasele scoase din apă: „Cele mai multe am avut anul trecut și acum doi ani. Cred că erau peste cinci tone în fiecare torbă. În primăvara asta au fost meduze mărunte, dar am avut meduze, în anii anteriori, mai mari ca găleata de 20 de kilograme. Deci, abia o ridici de jos”.

Anul trecut, bancurile de meduze au distrus mai multe plase de pescuit montate în largul mării de către pescarii din Năvodari. Ciclul de viață al meduzelor de apa rece este de un an.

Sursa foto: Facebook / Omul cu Branhii

Citește și: Primarul din Corbeanca, arestat preventiv 30 de zile pentru luare de mită în valoare de 4 milioane de euro și spălare de bani | AUDIO