Mii de locuitori din Donetk parasesc orasul de teama unui atac

În ultimele 48 de ore, 30 de militari ucraineni au fost uciși după ce separatiștii proruși au atacat cu rachete un punct vamal situat în regiunea Lugansk, la granița Ucrainei cu Rusia.

70.000 din cei 900.000 de locuitori ai orașului Donețk au ales să părăsească localitatea, cât timp trenurile încă mai circulă Plecările s-au făcut până acum într-o atmosferă liniștită, fără să dea impresia de exod, dar la casele de bilete s-au format cozi lungi.

Trupele de la Kiev au avansat în ultima săptămână până la aproape 20 de kilometri de Donețk. Președintele Petro Poroșenko a exclus însă varianta unui atac frontal, de teamă să nu producă victime în rândul civililor. Dar oamenii se tem de ce va urma, așa că au ales să plece, mai ales că pe teren, inclusiv pe aeroportul din Donețk, controlat de forțele guvernamentale, continuă confruntările cu rebelii proruși.

Președintele ucrainean Petro Poroșenko a promis că va răzbuna fiecare soldat omorât prin uciderea a zeci și sute de rebeli. Pe de altă parte i-a asigurat pe locuitorii din zonele controlate de rebeli că nu au motive de îngrijorare. Rămâne de văzut cum vor putea forţele de la Kiev să preia controlul oraşului Doneţk fără să recurgă la aviaţie şi blindate, în condițiile în care separatiștii proruși dispun de arsenal abundent, inclusiv arme antitanc şi lansatoare de rachete.