Confidenţialitate

Mihai Tudose cere ca numele firmelor cu nereguli să fie făcute publice. Ce spun patronatele?

Patronatele din industria alimentară nu sunt de acord cu pe premierul Mihai Tudose – care ar vrea cA numele firmelor la care ANPC descoperă probleme să fie făcute publice.

Legislația europeană este foarte clară în acest sens, iar legea din România trebuie să respecte directivele în vigoare, spune, la Europa FM, președintele Romalimenta.

Sorin Minea nu susține ideea divulgării numelor – pentru că acest lucru ar putea duce inclusiv la falimentul lor, chiar dacă neregulile sunt nesemnificative.

Premierul Mihai Tudose spunea, la TVR, că va căuta soluții pentru ca divulgarea numelor de bănci sau firme prinse pe picior greșit să nu mai fie o problemă.

 

Patronatele din industria alimentară, domeniu în care se fac des controale, susțin că legislația europeană reglementează foarte clar situațiile în care numele unui produs necoform poate fi făcut public.

În celelalte cazuri, autoritatea de control decide sancțiunile.

Valoarea sancțiunii nu poate fi mai mare decât valoarea prejudiciului sau a pagubei create de o firmă – susține, la Europa FM, președintele Federației Patronatelor din Industria Alimentară – Sorin Minea.

În anumite cazuri se comunică  numele celui care a făcut neregula, dar în anumite cazuri nu, pentru că există anumite proceduri de retragere. Nu poate fi schimbată  legislația după ureche și nu poate fi făcută o legislație separată”, a spus Sorin Minea.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Au existat însă cazuri în care unei firme i s-a făcut public numele,  fără ca această să fi încălcat legea?

Un producător de brânză: exista suspiciunea că ar fi avut salmonella în brânză. Comunicarea, fără să se știe precis dacă avea salmonella,  îi aduce prejudiciu. Poate îl scoate de pe piață. În cazul în care avea salmonella, pedeapsa este luată clar, inclusiv până la închiderea fabricii. Cam riscant să comunici înainte să știi ce să comunici”, adaugă președintele Romalimenta.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Premierul Mihai Tudose spunea că le va cere autorităților care fac controale în diverse domenii să analizeze posibilitatea de a divulga numele celor care încalcă legea.

…recunosc că și eu bodogăneam când ANPC-ul, sau altă organizație de control, se duce într-un supermarket, vede un pui de mai multă vreme decât îi permitea religia și nu are voie să dea numele supermarketului sau al produsului. Am rugat pe colegii mei să facă cumva să putem da, că una este o suspiciune și alta când este evident”, a declarat premierul.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Să amintim, recent, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului a publicat un raport care cuprinde neregulile descoperite la mai multe bănci, fără a fi menționate numele lor.

Solicitați de Europa FM pentru a comenta declarațiile premierului, reprezentanții Asociației Române a Băncilor nu au oferit un punct de vedere până la ora transmiterii acestei știri.