Confidenţialitate

Mihai Șora va primi Premiul Cetăţeanul European 2018

Vineri va avea loc la București ceremonia de decernare a Premiului Cetăţeanului European 2018.

Mihai Şora şi Asociaţia MagiCAMP primesc Premiul Cetăţeanului European în România în 2018, ca recunoaştere a rolului lor în promovarea valorilor europene.

Pentru decernarea Premiului Cetățeanului European sunt luate în considerare activități sau acțiuni realizate de cetățeni implicaţi în cooperarea culturală transfrontalieră sau
transnațională pe termen lung, care contribuie la consolidarea spiritului european, precum şi activități de zi cu zi prin care sunt concretizate valorile consacrate de Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene.

Nominalizările pentru Premiul Cetățeanul European se fac de către deputaţii în Parlamentul European, urmând că acestea să fie analizate de către un juriu naţional format din deputaţi din ţara respectivă. În urma acestei analize, juriile naţionale înaintează propunerile către Cancelaria Premiului European, forul care ia decizia finală privind lista tuturor laureaţilor. Anual sunt premiați până la 50 de cetățeni, grupuri, asociații și organizații din Uniunea Europeană.

Mihai Șora a fost nominalizat de deputaţii în Parlamentul European Monica Macovei și Cristian Preda și primește Premiul Cetățeanului European în 2018 pentru “modul în care dă ființă prin activitățile sale civice valorilor Cartei drepturilor fundamentale a Uniunii Europene. Domnul Şora contribuie la consolidarea spiritului european, considerând că „nimic, niciodată, nu ar putea altera consistența, vigoarea și temeiul ei ideatic”. Proiectând Europa în viitor, merge regulat în școli asigurându‐se că „temeiul ideatic” al Europei ajunge la copiii de astăzi.”

Asociația MagiCAMP a fost nominalizată de deputatul Siegfried Mureșan și premiată anul acesta pentru “implicare pe termen lung în asigurarea drepturilor la protecție și îngrijiri necesare pentru bunăstarea copiilor, consacrate în Carta drepturilor fundamentale a UE. MagiCAMP s‐a remarcat prin proiecte și activități gratuite de susținere și reintegrare în viața socială a copiilor cu afecțiuni oncologice, cu arsuri grave și a celor care au pierdut pe cineva drag, dar și a familiilor acestora. Peste 500 de copii din România și din Republica Moldova au beneficiat de terapie prin joacă, îngrijire, inclusiv medicală, și de consiliere de specialitate în taberele de vară MagiCAMP.”