Confidenţialitate

Mihai Șora a murit la vârsta de 106 ani / AUDIO

A murit filosoful și eseistul Mihai Șora. Anunțul a fost publicat pe pagina sa de Facebook, de către soție.

În ultimii ani, filosoful Mihai Şora s-a remarcat prin prezenţa la protestele provocate de Ordonanța 13. Era activ și pe rețelele de socializare, transmițându-le tinerilor mesaje de încurajare.

Pe Mihai Șora ni-l vom aminti și pentru colecția de literatură Biblioteca pentru toți, grație căreia generații de români au avut acces la carți cu prețuri mici,  încă din anii 60.

Liliana Nicolae amintește momente importante din viața și activitatea filosofului.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

În 2019, Mihai Șora nu și-a putut rezerva online un bilet de avion pentru simplul motiv că sistemul companiei Tarom nu i-a permis să-și completeze datele personale.

Mai exact, la anul nașterii, sistemul are acoperit un interval de 100 de ani, între 1919 și 2019. Iar folosoful avea déjà peste 100 de ani.

Mihai Șora s-a născut în noiembrie 1916, la Ianova, în comitatul Timiș, pe atunci parte a imperiul Austro-Ungar. Era fiul unui preot orthodox.

Mihai Sora/ Facebook

Până să dea Bacalaureatul, cunoaștea limba latină și greaca veche.

A terminat Facultatea de Filosofie la București și printre profesori i-a avut pe Mircea Vulcănescu şi pe Nae Ionescu. Dar l-a întâlnit şi pe Mircea Eliade, la un seminar.

După facultate a plecat cu o bursă în Franţa. A fost membru al Partidului Comunist Francez şi, după terminarea Războiului, a publicat prima sa lucrare filosofică.

După 10 ani, în 1948, Mihai Șora a venit în România, într-o excursie, dar nu i s-a mai permis să plece înapoi în Franța.

A fost redactor-șef al Editurii de Stat pentru Literatură și Artă, a pus bazele colecției „Biblioteca pentru toți” şi a reușit să scoată de pe „lista neagră a Cenzurii” mai mulți autori considerați subversivi.

După Revoluție, a fost Ministru al Educației în Guvernul condus de Petre Roman. Şi-a dat demisia, după Meneriada din iunie 90.
A fost apoi membru fondator al Grupului de Dialog Social și a continuat să scrie.

A primit mai multe decorații de-a lungul anilor. Ultima – cu puțin timp înainte să împlinească 100 de ani.

Pe măsură ce s-a apropiat de aceasta vârstă, Mihai Șora a devenit tot mai activ pe Facebook.

Le-a cerut celor mai tineri să participe la protestele care într-un final, au blocat Ordonanța 13.
Mihai Șora însuși a participat la aceste proteste.

Sursa foto: Facebook/Mihai Șora