Confidenţialitate

Mihai crește singur trei copii și își dorește ca ei să meargă la şcoală

Mihai şi copiii Sorin, Denisa şi Georgiana au un acoperiş deasupra capului, dar e plin de găuri. Familia locuieşte într-o casă bătrânescă şi cel puţin pe timpul iernii, stau cu toţii într-o singură cameră.

E cea mai ferită de apa care se scurge prin acoperiş şi care uneori, ajunge şi la instalaţia electrică. Totodată, este singura cameră pe care tatăl îşi permite să o încălzească aşa cum trebuie.

Din salariul minim pe economie şi alocaţiile copiilor, dar şi din ajutorul primit de la oameni cu suflet mare, Mihai a mai pus parchet, a reparat soba, a zugrăvit şi a înlocuit geamurile.

Dar oricât de priceput ar fi, de acoperiş chiar nu se poate apuca până nu are toate materialele de construcţie.

Sorin, în vârstă de 12 ani, visează să devină inginer, Denisa, în vârstă de 10 ani, vrea să devină doctoriță, iar Georgiana, 7 ani, își dorește să fie cântăreață.

Trei visuri frumoase pentru trei copiii care au văzut prea multe, prea devreme. Mama i-a părăsit în urmă cu doi ani, în miez de noapte, fără nicio explicaţie.

Tatăl era la muncă în Spania, de unde spera să revină cu ceva bani. Nu de alta, dar visurile copiilor costă… Nevând ce face, Mihai s-a întors la vechiul loc de muncă, de la fabrica de cherestea. E mulţumit că deşi e mic, salariul nu întârzie.

“14 milioane cu bonuri cu tot. Mai e alocatia, un milion jumătate pentru fiecare copil. Deci, 4 milioane jumătate. Sunt facturi de plătit. Aoleu… La curent doar ce a venit factura de 1 milion 900 de mii și ceva. Două milioane numai curentul”, socotește Mihai.

Ar mai fi mâncarea, hainele, rechizitele copiilor şi lista ar putea continua. Din când în când, Mihai mai munceşte şi pe la oamenii cu stare din comuna lui. Apoi, vine acasă şi găteşte, spală şi face teme cu copiii. Important de ştiut, cei mici nu au cum să îşi facă lecţiile în acelaşi timp.

“Unde îți faci tu temele? – Aici, în camera. – Pe masă, aici? – Da. – Și cum faceți? Aveți loc toți trei? – Nu, dar facem cu rândul. – Cam care e primul? – Georgiana, că are cele mai puţine teme. Apoi, Denisa. Şi eu la sfârşit, că am cele mai multe”, spune băiatul cel mare, Sorin.

Sorin şi surorile lui îşi fac temele pe o măsuţă care abia încape în camera de 10 metri pătraţi. În odaie se mai află un pat suprapus, o sobă şi un televizor. Nu ai loc să arunci un ac şi pe timpul iernii, toată familia se îngrămădeşte în singura cameră călduroasă. E drept, ar mai fi un motiv:

“Cu cine dormi? – Cu tati. Şi cu Sorin şi cu Georgiana. – Toţi patru? – Da. Aici în pat. – Și sus? – Nu doarme nimeni. – Vă place să vă ţină tati în brațe? – Da, dar a spus tati, într-o zi, că nu poate să ne mai țină în brațe pe mine și pe Sorin, pentru că am crescut mari”, zâmbește Denisa.

E o reacţie normală pentru nişte copii care, peste noapte, au rămas fără mamă. Femeia a plecat pur şi simplu şi de atunci, tatăl a preluat toate atribuţiile.

“Tortul tău, de ziua ta, cum a fost? – Cu banane, cremă de ciocolată, frișcă și crema de fructe de pădure. – Și e bun, nu? – Da! – Ce ai fi vrut să primeşti? – Un puzzle cu 500 de piese, să îl fac cu Georgiana și Sorin”, spune Denisa.

Mihai va încerca să facă rost și de bani de puzzle. Asa cum s-a întâmplat aproape de fiecare dată când copiii și-au dorit ceva. Acum însă, are alte griji pe cap…

“Acoperișul! E pericol cu acoperişul! Plouă în casă. Costă mulți bani și eu nu pot, nu am. – Cât costă? – Nu știu. 200 și ceva de milioane. Eu nu am de unde să strâng și când te apuci de el, trebuie să ai toate materialele, să îl dai jos și trebuie imediat făcut. Că dacă aș putea să fac acoperișul, aș fi cel mai fericit iar”, mărturisește Mihai.

“Ei vor la mare. Le-am spus: Vedem, tati. Poate la anul. Să fac să îi înscriu la înot și la anul să îi duc la mare. Asta e dorința lor. Și cam ce au vrut ei, eu nu am putut chiar atunci când au vrut, dar am făcut pe dracu în patru. Și tot am făcut”, continuă Mihai, tatăl copiilor.

Mihai face tot ce poate ca Sorin, Denisa şi Georgiana să aibă o copilărie fericită. Şi mai are şi un al doilea scop în viaţă, cel puţin la fel de important ca primul: ca cei mici să meargă la şcoală. Orice ar fi.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Urmează-ţi Visul”, o campanie realizată cu sprijinul OMV Petrom