Confidenţialitate

Mihai Chirica, atacat cu iaurt de Ziua Unirii Principatelor | AUDIO

Primarul din Iași, Mihai Chirica, a fost atacat de un protestatar, venit să asiste la manifestările de Ziua Unirii Principatelor.

Edilul declară că nu va depune o plângere penală.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Ziua de 24 ianuarie a fost declarată zi de sărbătoare legală în urma unei propuneri legislative din 2014.

Unirea Principatelor Române este considerată primul pas important pentru Marea Unire de la 1918.

Pe 5 ianuarie 1859, Alexandru Ioan Cuza a fost ales domn al Moldovei, iar pe 24 ianuarie, este ales și domn al Ţării Româneşti, fiind proclamat domn al Principatelor Unite.

Trei ani mai târziu, în 1862, cu ajutorul unioniștilor din cele două țări, Alexandru Ioan Cuza a unificat Parlamentul și Guvernul, realizând unirea politică.

Punând bazele României moderne, Unirea din 1859 a însemnat o etapă esenţială pe drumul unităţii naţionale, a cărei întregire deplină avea să se înfăptuiască în 1918, când a avut loc unirea Transilvaniei, Banatului, Crișanei și Maramureșului cu România.

Deşi a fost de scurtă durată, domnia lui Alexandru Ioan Cuza (1859-1866) a fost, prin reformele sale, perioada de maximă dezvoltare a României moderne: adoptarea primei Constituții românești, reforma electorală, secularizarea averilor mănăstirești, reforma agrară, a învățământului.

Înfăptuită la 24 ianuarie 1859, cunoscută şi sub numele de „Mica Unire”, Unirea Principatelor Române este considerată primul pas important pentru Marea Unire de la 1918.

Sute de oameni au pornit, duminică, într-un marș unionist prin centrul orasului Iași.

Din cauza pandemiei, ceremoniile de la Iași au fost restrânse, fără discursuri ale oficialităților sau Hora Unirii. Ceremonii care marchează 162 de ani de la Unirea Principatelor Române au loc, tot în cadru restrâns, în București, Focșani și Alba Iulia.

FOTO: Inquam Photos / Liviu Chirica