Confidenţialitate

Miercurea Ciuc: Trei pacienți operați la ochi și-au pierdut vederea. De vină, o bacterie intraspitalicească | AUDIO

Trei pacienți care s-au infectat cu o bacterie în urma operațiilor de cataractă făcute la Spitalul Județean din Miercurea Ciuc și-au pierdut vederea. Alți șase pacienți au vederea afectată.

Luna trecută, conducerea spitalului informase că o bacterie intraspitaliceasca (Pseudomonas aeruginosa) a fost identificată într-o soluţie oftalmică folosită în timpul operaţiei, nefiind însă găsită sursa contaminării.

La jumătatea lunii trecute, 14 pacienţi, care fuseseră operaţi de cataractă senilă în secţia de Oftalmologie a Spitalului, au facut endoftalmită, o inflamaţie a globului ocular.

La şase dintre ei a fost identificată bacteria Pseudomonas aeruginosa, iar 3 dintre ei au fost reoperaţi imediat după descoperirea infecţiei, dar şi-au pierdut vederea la ochiul operat.

La solicitarea Agerpres, spitalul din Miercurea Ciuc a răspuns că, pe lângă cei trei pacienţi care şi-au pierdut vederea, mai sunt şase bolnavi la care „s-a observat deteriorarea vederii în diferită măsură”, în vreme ce „la cinci dintre ei nu s-a deteriorat, respectiv s-a deteriorat într-o mica măsură vederea”.

Toţi pacientii au fost externaţi. Ancheta internă nu a identificat sursa infecţiei.

Toate probele recoltate de la personal, de pe instrumente chirurgicale, materialele şi produsele utilizate au ieşit negative.

S-au găsit însă probleme de trasabilitate, procesare şi sterilizare a instrumentarului utilizat în intervenţiile chirurgicale. Nu s-au stabilit sancţiuni şi s-au luat măsuri pentru remedierea deficienţelor constatate, a comunicat unitatea medicala.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Autor: Adriana Sârbu

Citește și: Apelul oganizațiilor pacienților cronici: „Luați legătura cu medicul de familie cât mai devreme dacă aveți simptome de Covid” | AUDIO