Confidenţialitate

Microbiștii se opun organizării Mondialului din doi în doi ani

Organizaţiile de suporteri din lumea întreagă şi-au exprimat opoziţia faţă de organizarea Cupei Mondiale de fotbal din doi în doi ani, o reformă pe care FIFA o are în vedere, dar care “ameninţă echilibrul dintre competiţii”, relatează AFP.

“Majoritatea covârşitoare a suporterilor se opun organizării unei Cupe Mondiale la fiecare doi ani”, asigură într-un comunicat aproximativ cincizeci de grupări de fani din şase confederaţii diferite, inclusiv organizaţii franceze, engleze, italiene şi braziliene.

“O astfel de decizie ameninţă să distrugă echilibrul deja fragil dintre competiţiile locale, naţionale, continentale şi internaţionale, precum şi un calendar deja supraîncărcat”, adaugă suporterii, indicând că iubesc Cupa Mondială “tocmai pentru că este un eveniment extraordinar”.

Dezbaterea pe această temă a fost relansată în ultimele zile în cotidianul L’Equipe de fostul antrenor Arscne Wenger, actualul director pentru dezvoltarea fotbalului în cadrul FIFA, care a propus desfăşurarea în fiecare an a unei competiţii majore rezervate selecţionatelor, alternând Cupa Mondială şi EURO, de exemplu, pentru Confederaţia europeană.

UEFA se opune, însă, acestei idei, asigurând că aceasta va “dilua” “bijuteria” fotbalului mondial, potrivit preşedintelui său, Aleksander Ceferin.

Suporterii susţin, de asemenea, că nu au “nici timp, nici bani, nici capacitatea de a se deplasa în altă parte a planetei la fiecare 24 de luni, într-o competiţie devalorizată şi cu stadioane pe jumătate goale”.