Confidenţialitate

Micii comercianți fac un apel către șeful ANAF să vândă țigări neconforme și după 20 mai

Patronii magazinelor mici îi cer permisiunea șefului Agenției Naționale de Administrare Fiscală, Bogdan Stan, să vândă țigări neconforme și după data de 20 mai.

E vorba de pachetele de țigări care nu au noile mesaje inscripționate sau imaginile care să acopere 65% din suprafață.

Într-o scrisoare trimisă șefului fiscului, Asociaţia Naţională a Comercianţilor Mici şi Mijlocii din România îi solicită lui Bogdan Stan să ia o decizie care să le permită micilor comercianți vânzarea de produse din tutun fabricate conform vechii legislaţii până la epuizarea stocurilor actuale.

Motivul invocat în solicitare: pierderile prea mari pe care le-ar înregistra patronii de magazine mici, în cazul în care stocurile nu mai pot fi vândute.

Legii 201/2016 prevede că doar până la 20 mai 2017 mai este permisă vânzarea de produse din tutun fabricate şi etichetate în conformitate cu prevederile anterioare, din Legea 349/2002.

“Ca efect al legii, după această dată nu vor mai putea fi vândute produsele fabricate conform legislaţiei anterioare, deşi au fost puse pe piaţă în mod legal şi se află în circuitul comercial. Potrivit Directivei 40/2014, epuizarea stocurilor ar fi trebuit să se facă într-un an de zile, dar întârzierea transpunerii acesteia în legislaţia naţională (prin Legea 201 din noiembrie 2016) a redus perioada la numai şase luni”, anunță ANCMMR într-un comunicat de presă.

Asociația susține că peste 75.000 de magazine din România vând în prezent ţigări şi au stocuri importante de produse din tutun fabricate înainte de data intrării in vigoare a legii și care nu mai pot fi vândute după 20 mai 2017.

“Aceste produse au fost achiziţionate de către comercianţi în mod legal şi nu mai pot fi returnate. De asemenea, nici nu vor putea fi distruse fără cheltuieli suplimentare din partea comercianţilor”, mai spune asociația.