Michael Jackson stabileşte un nou record cu albumul „Thriller” – VIDEO

„Thriller” al lui Michael Jackson este, oficial, singurul album din istoria muzicii care a primit discul de platină de 30 de ori, înregistrând vânzări de 30 de milioane de exemplare doar în SUA.

Regele muzicii pop este considerat artistul cu cele mai mari vânzări din toate timpurile, iar „Thriller” cel mai bine vândut album din industria muzicii, cu vânzări de peste 110 milioane de copii în toată lumea.

Recording Industry Association Of America (RIAA), asociaţia care este responsabilă de certificarea vânzărilor record din SUA, a făcut acest anunţ în cursul zilei de miercuri, informează revista Billboard.

“RIAA acordă discuri de aur şi de platină în industria muzicală de aproape 60 de ani, dar aceasta este prima dată când un artist primeşte discul de platină de 30 de ori„, a declarat președintele și directorul executiv al RIAA, Cary Sherman.

„Thriller”, cel de-al șaselea album al artistului Michael Jackson, a fost lansat pe 30 noiembrie 1982 de către casa de discuri Epic Records. Albumul i-a permis lui Jackson să ridice barierele rasiale prin apariția sa la MTV şi întâlnirea cu Președintele Ronald Reagan la Casa Albă.

În 2001, „Thriller” a fost relansat într-o ediție specială, care conține interviuri audio, un demo de înregistrare și piesa „Someone in the Dark”, care a câștigat un premiu Grammy. Pe 11 februarie 2008 a fost lansată o ediție aniversară a albumului, „Thriller 25”, care include atât versiunea originală, cât și un DVD, cu opt clipuri.

Michael Jackson a debutat pe scenă ca profesionist la vârsta de 11 ani, fiind membru al formației The Jackson 5, iar în 1971 şi-a început cariera solo.

Michael a devenit unul dintre puținii artiști care au intrat de două ori în Rock and Roll Hall of Fame. Printre realizările sale se numără și 13 recorduri Guinness, incluzând recordul pentru „cel mai de succes entertainer din toate timpurile”, 14 premii Grammy, 26 premii American Music, 12 premii World Music și vânzări de peste 750 de milioane de unități.

A câștigat, de asemenea, numeroase premii pentru acțiunile umanitare și a fost distins de către doi președinți ai Statelor Unite. A fost numit artistul „deceniului”, „generației”, „secolului” și „mileniului” și a intrat în Songwriters Hall of Fame în 2002.

Michael Jackson este cel mai premiat artist din toate timpurile și artistul cu cele mai multe recorduri Guiness, printre care se numără: cele mai multe hituri ale unui artist solo, în număr de 80, cea mai mare audiență TV înregistrată vreodată la un concert, fiind vorba de 133.400.000 de oameni sau cele mai multe bilete vândute într-un concert maraton, care a durat şapte nopți, vânzându-se 504.000 de bilete.

Artistul a decedat pe data de 25 iunie 2009 din cauza unei  intoxicaţii cu propofol, un sedativ puternic pe care starul îl folosea drept somnifer.