Michael Jackson Avenue, în SUA

O porţiune a străzii Randolph din Detroit va purta numele Michael Jackson Avenue, la cinci decenii de la debutul artistului în Motor City.

Redenumirea străzii în Michael Jackson Avenue va fi făcută pe 15 iunie, în timpul festivalului Detroit Music Weekend, unde vor fi prezenţi şi Tito, Marlon, Jackie şi Jermaine Jackson.

„De aici vine muzica. De aici a copiat toată lumea sound-ul Motown”, a transmis Jackie Jackson la conferinţa de presă în care au fost anunate planurile.

Pe 25 iunie 2009, Michael Jackson murea din cauza unui atac de cord provocat de intoxicare cu propofol și benzodiazepină, iar teoriile care îi înconjoară decesul și moștenirea continuă și astăzi.

Cum a schimbat Michael Jackson industria muzicală pentru totdeauna

A dărâmat barierele rasiale

De-a lungul ultimilor săi ani de viață, Michael Jackson era atât de mult în atenția presei pentru albirea misterioasă a pielii sale, încât era ușor să uiți cine era el de fapt: un bărbat de culoare ajuns pe culmi fără precedent în lumea divertismentului.

Cariera grupului Jackson 5 era oricum destul de revoluționară. ”Aveai practic cinci băieți negri din clasa muncitoare cu tunsori afro și pantaloni evazați și nu era nevoie să schimbe nimic din lucrurile alea ca să devină staruri mainstream”, e de părere Mark Anthony Neal, profesor la Universitatea Duke, potrivit site-ului Flavorwire. Și apoi, desigur, cariera solo a lui Michael Jackson l-a poziționat fără îndoială în vârful piramidei muzicii pop, construind drumul pentru numeroasele vedete afro-americane care i-au urmat.

Colaborări între genuri muzicale diferite

În prezent e destul de ușor să uităm cât de polarizată obișnuia să fie industria muzicii pop – existau vedete rock și vedete pop. Munca lui Michael Jackson a contribuit la estomparea acestei granițe, două exemple elocvente fiind colaborarea Regelui Pop cu Eddie Van Halen pentru Beat It sau cea cu Paul McCartney pentru The Girl Is Mine.

Videoclipul muzical de formă lungă

Michael Jackson a fost primul care a adoptat cu adevărat posibilitățile videoclipului muzical ca formă de artă de sine stătătoare. Clipul său revoluționar pentru Thriller rămâne piesa de semnătură, dar mai sunt multe exemple – Bad, Black and White, Remember the Time – în care a dus noțiunea de videoclip la cu totul alt nivel.

Dansul Moonwalk


Michael Jackson
nu a inventat dansul ”Moonwalk”, dar va fi identificat pentru totdeauna cu el – și, în particular, cu spectaculoasa sa prestație la a 25-a aniversare Motown, în 1983. Indiferent ce vârstă ai, cu siguranță ai încercat la un moment dat să reușești o mișcare Moonwalk perfectă, dar e bine știut că alunecarea lui Jackson cu greu putea fi imitată.

Michael Jackson – Spectacol, pur și simplu

În 1979, la vârsta de 21 de ani, Michael Jackson a scris un manifest pentru propria carieră. Scos la lumină în 2013, fascinantul document arată ce își dorea Michael Jackson să reușească:

Voi fi un actor/cântăreț/dansator nou, incredibil care va șoca lumea.

Nu voi da interviuri. Voi fi magic.

Voi fi un perfecționist, un cercetător, un antrenor, un maestru.

Voi fi mai bun decât toți actorii de excepție adunați în unul singur.

Voi studia întreaga lume a entertainmentului și o voi perfecționa, o voi duce mai departe din locul în care au lăsat-o cei mari.

A reușit? Noi suntem siguri că da. Michael Jackson a ridicat ideea de show live la un cu totul alt nivel, creând ideea turneului pop ca spectacol multimedia.

Caritate

Single-urile cu scop caritabil erau un concept cu totul nou în anii 80, și unul de mare succes. We Are the World, pe care Michael Jackson l-a compus în colaborare cu Lionel Ritchie, a fost vândut în 20 de milioane de exemplare în lumea întreagă, reușind să strângă 63 de milioane de dolari pentru ajutoare umanitare oferite Africii. Alături de Do They Know It’s Christmas?, a avut mai de succes în scurta eră de aur a cântecelor cu scop caritabil.

Modă

Pălăria. Mănușa. Jacheta. În perioada sa de glorie, Michael Jackson a fost o emblemă cu adevărat revoluționară a modei.

Colaborări comerciale

Parteneriatul lui Michael Jackson cu Pepsi va fi întotdeauna reținut pentru accidentul din timpul filmării unei reclame în 1984 care l-a lăsat pe artist cu arsuri de gradul 3 pe scalp și cu o dependență de calmante. Dar moștenirea de durată a parteneriatului său cu gigantul producător de băuturi răcoritoare a fost dovada că muzicianul putea dispune de sume mari de bani în calitate de purtător de cuvânt și de girant. A fost un deschizător de drumuri pentru mulți muzicieni care s-au îmbogățit din afaceri și parteneriate de endorsement.

Celebritatea

Poate cea mai trainică moștenire lăsată de Michael Jackson industriei muzicale și lumii în general este statutul tău de una dintre cele mai cunoscute persoane care au trăit vreodată. Și-a trăit întreaga viață în atenția publică, atingând niveluri stratosferice de faimă și succes comercial și fiind recunoscut ca una dintre cele mai polarizante și controversate figuri din toate timpurile. Împreună cu Prințesa Diana, Michael Jackson este Regele Pop, imaginea de neșters a unei ere în care obsesia societății pentru celebritate atinsese niveluri fără precedent.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS