Confidenţialitate

MFP confirmă că Raiffeisen Bank International dă în judecată România din cauza Legii dării în plată

Ministerul Finanțelor Publice confirmă acțiunea prin care  Raiffeisen Bank International dă în judecată statul român la Tribunalul Internațional de pe lângă Banca Mondială din cauza legii dării în plată.   Reprezentanții ministerului au precizat pentru Europa FM că solicitatea de chemare în judecată  este deja analizată de experți din cadrul ministerului și toate instituțiile implicate vor fi consultate.  Contactat de Europa FM, purtătorul de cuvânt al Raiffeisen Bank România a precizat că deocamdată, nu poate comenta acțiunea băncii mamă din Austria, iar, la ora transmiterii informației Europa FM aștepta un punct de vedere de la Viena.

Avocatul Gheorge Piperea, specializat în litigiile cu băncile, crede că reprezentanții Guvernului ar trebui să sancționeze banca Raiffeisen pentru că refuză să accepte legea adoptată de Parlament, lege care își produce deja efectele.

“Teoretic au dreptul să apeleze la o instanță internațională, dar, repet, este vorba de o acțiune de intimidare și o acțiune, după părerea mea, naiv concepută pentru că se întemeiază pe un tratat între România și Austria, care nu mai este eficient.  Și în orice caz se vorbește, atenție, și despre o lege a Parlamentului României. De aici eu extrag concluzia că o astfel de acțiune nu e altceva decât  o negare a suveranității României.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Avocatul amintește de faptul că, în curând, și Curtea Constituțională trebuie să se pronunțe asupra Legii dării în plată, după mai multe sesizări.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Este o modalitate de presiune, după părerea mea, cam naivă pe care a ales-o conducerea acestei bănci, o presiune asupra Curții Constituționale care trebuie să se pronunțe în septembrie  pe excepțiile de neconstituționalitate ale legii.  Eu cred că judecătorii de la Curtea Constituțională, de fapt nu cred, sunt convins că judecătorii de la Curtea Constituțională sunt suficient de tari pe picioarele proprii ca să nu dea curs acestei presiuni.”

Peste 3 mii de români au cerut băncilor să accepte renunțarea la locințele ipotecate, însă acestea au contestat peste 2.600 dintre ele.