Confidenţialitate

Mexic: Sute de manifestanți protestează la granița cu Statele Unite

Tensiunea s-a accentuat joi la Tijuana, în nord-vestul Mexicului, unde mai multe sute de migranţi din caravana formată în America Centrală au manifestat în apropiere de un post de frontieră cu SUA, în timp ce armata americană se antrena să respingă o eventuală intrare în forţă a acestora pe teritoriul Statelor Unite.

Migranţii au părăsit adăpostul pus la dispoziţia lor de autorităţile locale pentru a se îndepărta spre podul El Chaparral, situat în apropierea unui punct de intrare în California.

Trecerea între cele două ţări a fost închisă timp de 15 minute, în timp ce armata americană efectua un ‘exerciţiu la scară largă privind rapiditatea operaţională’ implicând elicoptere şi mai multe sute de soldaţi şi poliţişti, potrivit Oficiului american vamal şi de protecţie a frontierei.

Preşedintele american Donald Trump a ameninţat din nou joi că va închide ‘întreaga frontieră’ între SUA şi Mexic, inclusiv pentru schimburile comerciale, dacă situaţia ar degenera în urma sosirii a mii de migranţi din America Centrală.

Un agent al grupului Beta, care reuneşte funcţionari şi voluntari ai guvernului mexican pentru a acorda asistenţă migranţilor, a încercat să-i tempereze pe manifestanţi, reamintindu-le că este necesar să se înregistreze pe o listă de aşteptare pentru a solicita azil în Statele Unite. ‘Să ne lase să trecem, suntem disperaţi, ne-am lăsat familiile în Honduras. Trebuie să începem să lucrăm’, a răspuns un migrant. Aşteptarea pentru studierea dosarelor de cerere de azil poate dura mai mult de un an.

Agentul guvernamental a evocat beneficiile pe care le-ar putea obţine migranţii prin solicitarea de azil în Mexic. ‘Există un birou unde vi se va propune un loc de muncă, este de muncă în oraş. Vrem ca voi să puteţi câştiga (nişte bani) înainte de a merge în SUA. Trebuie să aşteptaţi să vă vină rândul!’, le-a explicat acesta.

O persoană, care s-a prezentat ca militant pentru drepturile omului, a încercat de asemenea să-i descurajeze pe migranţi să-şi continue drumul. ”Este o ofertă bună, trebuie să o luaţi în considerare pentru că puteţi obţine regularizarea’”în Mexic, a spus el.

”Nu, nu dorim aceasta!”, au strigat migranţii înainte de a-şi relua marşul.

Aproximativ 9.000 militari americani au fost trimiși la frontiera cu Mexic, primind ordin că, dacă va fi nevoie, să recurgă la forţa letală.

4.500 de migranţi din caravană, în cea mai mare parte provenind din Honduras, se află în prezent la Tijuana, unde refugiile destinate lor sunt suprasaturate şi unele tabere improvizate au început să apară în apropiere. În întregul stat Baja California, unde se află Tijuana, se află în prezent circa 6.000 de migranţi, potrivit autorităţilor locale.

Migranţii din această vastă caravană au părăsit Hondurasul la 13 octombrie, fugind de violenţe şi sărăcie, şi au parcurs peste 4.000 de kilometri în mai puţin de o lună.