Mexic: Scandalul interceptarilor telefonice si a comunicatiilor pe internet ia amploare

Fostul Guvern ar fi autorizat Statelor Unite să instaleze pe teritoriul Mexicului un asemenea sistem

Presa mexicană relatează că fostul preşedinte conservator Felipe Calderon ar fi încheiat un acord cu Departamenutl de Stat american în 2007.

Astfel, a fost autorizată instalarea în Mexic a unui sisterm care să permită interceptarea, tratarea, analiza şi stocarea apelurilor telefonice, a mesajelor electronice sau a conversaţiilor pe Internet.

Ministerul mexican al Justiţiei ‘examinează documentele iar o anchetă este în plină desfășurare pentru a se stabili dacă a fost comis un act ilegal.

Potrivit raportului publicat de jurnaliști, sistemul funcţiona sub controlul fostei Agenţii federale de investigaţii (AFI) şi a ministerului mexican de Justiţie, în numele luptei împotriva traficului de droguri şi a terorismului.

Administraţia Calderon a fost marcată de o cooperare strânsă cu Statele Unite în lupta împotriva cartelurilor de droguri.

Actualul președinte mexican a promis să ducă mai departe această cooperare cu Washingtonul în acest domeniu, însă cu o diferenţă importantă: toate agenţiile americane trebuie de acum să treacă prin filtrul puternicului Minister mexican de Interne, în timp ce anterior puteau trata direct cu corespondentele lor mexicane.