Confidenţialitate

MEXIC: Cartelurile de droguri împart ajutoare familiilor nevoiașe, subminând autoritatea guvernului

În contextul actualei pandemii generate de noul coronavirus, organizațiile criminale din Mexic încearcă să capete influență prin acțiuni cartiabile, relatează DW.

Cartelurile de droguri distribuie ajutoare persoanelor nevoiașe și vârstnicilor, ceea ce poate submina în viitor autoritatea guvernului.

O astfel de campanie desfășoară Alejandrina Guzman, fiica șefului organizației criminale Sinaloa, Joaquin Guzman, aflat în spatele gratiilor în SUA.

Pachete cu sigla “El Chapo 701” sunt distribuite în diverse zone ale țării prin intermediul unor civili neînarmați.

În ultimele zile, și alte grupări au făcut publice acțiuni caritabile similare, pe care autoritățile au fost, în mare măsură, neputincioase în a le opri.

“Mexicul se confruntă cu o criză umanitară acută și cu lipsa bunurilor”, spune experul Falko Ernst, care urmărește situația idin această regiune a globului.

În martie, 2.585 de persoane au fost ucise în Mexic, devenind cea mai sângeroasă lună din aproape un deceniu și jumătate de război cu cartelurile de droguri.

Jose Reveles, un jurnalist care urmărește activitatea narcotraficanților, consideră aceste ajutoare drept o „strategie de propagandă, cu scopul de a-și face simțită prezența” în comunitate.

Grupările profită de ineficiența programele de asistență socială din Mexic, care nu acoperă nevoile reale și sunt politizate.

Profesorul Mauricio Merino susține că, deși restricțiile de circulație au redus activitatea narcotraficanților, marile carteluri din Mexicului ar putea avea suficiente resurse cât să stea în umbră timp de câteva luni și, totodată, ar putea racola noi membri, care să acționeze în grupuri mici.

În plus, unele grupări ar putea să își intensifice răpirile, crimele și contrabandă cu benzină. Aceasta ar putea însemna și mai multă violență în Mexic pe termen mediu.

Revista Forbes l-a inclus, la un moment dat, pe Joaquin Guzman (El Chapo) printre cei mai bogaţi oameni din lume.

Cartelul de narcotraficanţi Sinaloa – numele unui stat din federaţia mexicană – este cunoscut ca unul din cele mai mari şi mai violente din Mexic. Ca şef, Guzman a fost considerat vinovat de introducerea în Statele Unite a unor cantităţi de ordinul tonelor de cocaină, heroină şi marijuana, cu flote de avioane şi ambarcaţiuni. El şi-a construit reputaţia de traficant în deceniul 1980, săpând tuneluri pe sub frontiera dintre Mexic şi SUA. În anii 1990 şi 2000, şi-a consolidat puterea după războaie sângeroase cu rivalii şi a ajuns până la urmă la conducerea cartelului. Sistemul criptat de comunicaţii al traficanţilor utiliza servere secrete aflate în Canada.

El Chapo este deţinut în prezent în Centrul Corecţional Manhattan din New York, o închisoare cu aspect de fortăreaţă.

Înainte de a fi arestat ultima oară în 2016, Guzman a evadat de două ori din închisori de maximă securitate din Mexic. În ianuarie 2017, el a fost extrădat în SUA, pentru a fi judecat; a fost primul lider criminal mexican care a preferat un proces în locul unei recunoaşteri a vinovăţiei, care i-ar fi putut aduce o pedeapsă mai mică.

În ciuda căderii lui El Chapo, Sinaloa a fost anul trecut cel mai mare distribuitor de droguri în SUA dintre toate cartelurile mexicane, potrivit DEA (U.S. Drug Enforcement Administration, serviciul american antidrog).