Metrou de la Gara de Nord la Aeroportul Otopeni: lucrările încep anul viitor, anunță ministrul Transporturilor

 

Guvernul a aprobat astăzi, 8 decembrie 2016, printr-o hotărâre, indicatorii tehnico-economici pentru Magistrala 6 de metrou. Licitația pentru realizarea acestui proiect de infrastructură va fi lansată la începutul lui 2017. Lucrările ar putea începe efectiv în a doua jumătate a anului viitor, a declarat ministrul Transporturilor, Sorin Bușe. Vor dura 4 ani, adică până în 2021.

 

Costurile estimate se ridică la 5,9 miliarde de lei, TVA inclus. Parțial, proiectul va fi finanțat de o agenție japoneză.

Magistrala 6 extinde rețeaua din stația 1 Mai până la Aeroportul Henri Coandă București pe o lungime de 14,2 km și cu o capacitate de transport de 50.000 de călători pe oră. Asigură astfel legătura directă între Gara de Nord și Aeroportul Otopeni. Traseul va avea 12 stații:

 1. Staţia Pajura –  în lungul căii ferate, în ampriza străzii Băiculeşti.
 2.  Stația Expoziţiei – în proximitatea complexului expozițional Romexpo
 3. Stația Piața Montreal – de-a lungul Bulevardului Mărăști, între cele două pasaje subterane auto dinspre Drumul Național București-Ploiești către Bulevardul Mărăști, respectiv Șoseaua Kiseleff, în proximitatea Parcului Herăstrău și a clădirii Presei Libere.
 4. Stația Gara Băneasa – adiacent Drumului Național București – Ploiești, pe espalanada din fața Gării CFR Băneasa.
 5.  Stația Aeroportul Băneasa – adiacent Drumului Național București – Ploiești, în proximitatea aeroportului Băneasa.
 6. Stația Tokyo – de-a lungul Drumului Național București – Ploiești, în proximitatea Complexului Comercial Băneasa.
 7. Stația Washington – adiacent Drumului Național București – Ploiești, în zona intersecției acestuia cu străzile Jandarmeriei și Bulevardul Liviu Librescu, în zona Institutului de Meteorologie, în zona de Est a podului rutier.
 8. Stația Paris – de-a lungul Drumului Național București – Ploiești, în nordul străzii Aleea Padina, în proximitatea Liceului Francez Anna de Noailles
 9. Stația Bruxelles – de-a lungul Drumului Național București-Ploiești, la Nord  de linia de centură a Capitalei, în dreptul piciorului pasajului rutier de subtraversare a căii ferate de centură înspre orașul Otopeni.
 10. Stația Otopeni – în orașul Otopeni, de-a lungul străzii Calea Bucureştilor la intersecție cu strada 23 August.
 11. Stația Ion I. C. Brătianu – în lungul străzii Calea Bucureştilor, între străzile Zborului și Nicolae Grigorescu.
 12. Stația Aeroportul Otopeni – sub parcarea aferentă Aeroportului Internațional Henri Coandă Otopeni.

 

Această magistrală va permite legarea directă între Gara de Nord și Aeroport Otopeni, fără transbordarea călătorilor prin schimbarea peroanelor şi a trenurilor.

De asemenea, va putea fi asigurat accesul direct al călătorilor în întreaga reţea de metrou prin staţia existentă Basarab 1-2.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS