Confidenţialitate

Metoda interdisciplinara de predare – din toamna, la clasa a II-a

Metoda de predare interdisciplinară a fost introdusă deja în anul școlar 2013-2014 pentru clasa pregătitoare și pentru clasa I. Din această toamnă, spune ministrul Educației, Remus Pricopie, se va preda după această metodă și elevilor de clasa a doua.

Ministrul precizează că elevilor nu doar că li se va preda după o nouă metodă, dar ei vor învăța și după manuale noi, inclusiv în format digital. Remus Pricopie este de părere că actualizarea manualelor ar trebui să fie o prioritate în sistemul de învățământ românesc, pentru ca, de exemplu, elevii să nu mai afle, din unele manuale de istorie, că țara noastră se învecinează în sud-vest cu Iugoslavia. Totuși, elaborarea manualelor pentru toate ciclurile de învățământ ar putea dura patru-cinci ani.

Revenind la metoda interdisciplinară, aceasta are ca scop pregătirea elevilor pentru examenele PISA, care evaluează competenţe de matematică şi rezolvare de probleme în situaţii autentice din viaţa adultă, cât şi de citire sau lectură şi ştiinţe. În plus, din 2019, și examenele naționale se vor da după modelul testelor PISA.

O altă noutate anunțată de ministru pentru această toamnă este introducerea, la decizia școlii, a materiei opționale ‘Educaţie prin şah’, care se va face pe parcursul a doi ani de studiu. Elevii vor avea ocazia să se familiarizeze cu tabla de şah, cu regulile de joc şi să decodifice semnele convenţionale utilizate într-o partidă.