Confidenţialitate

Meteorologii avertizează că ne așteaptă o perioadă secetoasă. Fermierii resimt deja efectele iar culturile de toamnă sunt cele mai afectate | AUDIO

Seceta puternică, chiar extremă pe alocuri, va lovi mai multe regiuni ale țării în perioada următoare. Este avertismentul meteorologilor, iar printre zonele afecte se numără Moldova, Crișana, Muntenia, Dobrogea, aproape toată Transilvania, dar și o bună parte din Oltenia.

Culturile de toamnă, în special cele de grâu și orz, sunt principalele afectate de seceta prognozată de meteorologi în perioada 14-20 mai.

În regiunea Crișana, solul este deja afectat de lispa ploilor în primele luni ale anului. Milan Kelo, fermier din Nădlac, ne-a povestit despre problemele din regiune. Spune că pierderile ar putea fi considerabile dacă tendința se menține.

„Februarie, martie nu a plouat deloc, în aprilie au fost niște ploi de 2-3 litri/metru pătrat, ceea ce a însemnat că a înmuiat doar praful. Grâul, care a dat în spic de câteva zile, începe să se usuce de de jos, asta însemnând că producție va fi compromisă într-o mare măsură, cel puțin 30% în acest moment, aceeași problemă este și la orz.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Probleme asemănătoare sunt și în zona Moldovei, unde fermierii se plâng că le vor fi compromise culturile.

Lispa precipitațiilor trebuie compensată prin irigații, însă nu toți fermierii au astfel de sisteme. Petre Grigore, fermier din Galați, spune că seceta deja afectează localitățile de la marginea orașului Galați, iar prețul curentului electric ridică și probleme financiare:

„Rapița, orzul, grâul, noi irigăm, irigăm de o lună și jumătate, dar costurile sunt imense. Acum 2 ani era în jur de 30 de bani kilowatul, acum 1,20 lei, deci de 4 ori.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Pe de altă parte, meteorologii anunță, că izolat în anumite zone, vor fi ploi torențiale, vijelii, grindină și descărcări electrice.

Foto: Shutterstock