Confidenţialitate

Meteorologii anunță ger și cod galben de ninsori și viscol la munte, pentru acest weekend | AUDIO

Vremea se răcește simțitor în acest sfârșit de săptămână. Duminică va fi ger, iar pentru zonele de munte, meteorologii au emis o avertizare de cod galben. Vântul va sufla cu putere, iar în anumite zone este crescut și riscul de avalanșă.

Avertizarea de cod galben vizează zonele montane, unde sunt prognozate ninsori, dar și viscol. Este valabil de vineri seara până dumincă la ora 18:00.

La altitudini mari vântul poate ajunge chiar și la 90 de kilometri pe oră. În unele zone temperaturile vor scădea chiar și până la -10 grade. Explică Meda Andrei, meteorolog ANM:

„Temperaturile vor scădea de la o zi la alta, astfel că duminică de exemplu acestea vor fi preponderent negative ziua, în general între -6 și 2 grade. Cel mai mult va ninge și va fi viscol la munte, iar la peste 1.800 de metri vântul va depăși 80-90 km/h, astfel încât va fi viscol și vizibilitate scăzută. În vestul Carpaților Meridionali se vor acumula peste 30-40 litri/metru pătrat și se va depune strat consistent de zăpadă.”

Și salvontiștii îi atenționează pe turiști că la peste 1800 de metri altitudine există risc de avalanșă. Ninsori sunt prognozate și în restul țării:

„Aria ninsorilor se va extinde treptat, la început acestea vor fi în partea de nord-vest apoi și în celelalte regiuni. Local se va depune strat nou de zăpadă, prin acumulare cantitățile de apă vor depăși pe alocuri 20-30 litri/metru pătrat, cu precădere în jumătatea vestică a teritoriului. Deasemenea va fi și vânt, local și temporări, cu intensificări la rafală ce vor atinge în medie 50-60 hm/h în majoritatea regiunilor.”

În Capitală sunt posibile atât ploi slabe, cât și ninsori, dar și vânt.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Citește și: ELCEN București a ieșit din insolvență