Confidenţialitate

Metamizolului și efectele lui nocive, investigate de Agenția Europeană a Medicamentului. Substanța este prezentă în numeroase medicamente | AUDIO

Agenția Europeană a Medicamentului a început o investigație despre efectele nocive ale metamizolului. Este o substanță prezentă în numeroase medicamente, cum ar fi Algocalmin, Piafen sau Novocalmin. Finlanda a retras deja medicamentele care conțin această substanță activă, după ce mai mulți oameni s-au confruntat cu efecte adverse.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Medicamentele care conțin metamizol sunt autorizate în foarte multe țări ale Uniunii Europene pentru a trata durerea după intervenții chirurgicale și febra moderată până la severă. Acest analgezic ar putea cauza însă o serie de boli și chiar decese.

În Finlanda, de exemplu, au fost raportate mai multe cazuri de agranulocitoză. Este afecțiune care se manifestă prin reducerea numărului de globule albe din organism și astfel apar infecții grave ce pot provoca decesul.

Finlanda a retras deja singurul medicament autorizat care conținea această substanță activă. În prezent, pe prospectul medicamentelor cu metamizol, este menționată agranulocitoza ca reacție adversă rară și foarte rară, adică poate să apară la o persoană dintr-o mie sau la una din 10.000.

Agenția Europeană a Medicamentului investighează acum raportul beneficiu-risc al acestor medicamente și urmează să anunțe dacă suspendă sau nu autorizația pentru metamizol.

Acestă substanță activă se regăsește și în medicamente din România, vândute sub diverse denumiri precum Algocalmin, Analgin, Novocalmim sau Piafen.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Șeful Poliției Cluj, Mircea Rus, este vizat de o anchetă DNA | AUDIO