Messi şi Platini, implicaţi în scandalul Panama Papers

Lionel Messi este şi el implicat în scandalul dezvaluirilor Panama Papers. Vedeta Barcelonei va da în judecată jurnalul “El Confidencial”, care a publicat dovezi conform cărora el a cumpărat o firmă panameză pentru a evita plata taxelor din drepturile de imagine, anunţă cotidianul englez “The Independent”.

Ziarul spaniol a arătat documente semnate de Messi şi de tatăl lui, care au cumpărat compania “Mega Star Enterprises” la o zi după ce au fost puşi sub acuzare de fiscul iberic pentru neachitarea a peste 4 milioane de euro. Tranzacţia s-a încheiat în 2013 iar la finalul anului trecut firma a trecut definitiv pe numele tatălui fotbalistului argentinian.

Amintim, după ce Jorge Messi a fost ameninţat cu închisoarea, Lionel Messi a plătit o sumă importantă către statul spaniol.

Scandalul “Panama Papers” a izbucnit după ce peste 11 milioane de documente ale unei firme de avocatură cu filiale în 35 de ţări au apărut în presa din toată lumea. Actele oferă detalii despre o industrie globală formată din avocaţi şi bancheri, care vând secrete fiscale politicienilor, evazioniştilor, traficanţilor de droguri, dar şi miliardarilor şi celebrităţilor din diverse domenii.

Fotbalul este cel mai invocat sport în anchetă, dar şi 11 hocheişti din NHL şi cel puţin cinci jucători profesionişti de golf au folosit companii off-shore pentru a-şi administra finanţele.

Pe lângă Messi, apare şi numele fostului preşedinte al UEFAMichel Platini, suspendat din orice activitate legată de fotbal, în urma unei alte anchete la FIFA. Pe de altă parte, forul fotbalistic mondial îl cercetează pe unul dintre membrii comisiei sale de etică, Juan Pedro Damiani.

“Documentele Panama” arată că o firma de avocatură a acestuia are relaţii de afaceri cu persoane implicate în scandalul de corupţie de la FIFA, mai exact cu fostul vicepreşedinte Eugenio Figueredo, care ar fi primit mită pentru acordarea unor drepturi de televizare.