Messi este cel mai bun fotbalist din istoria fotbalului spaniol

Centrul de Investigație a Istoriei și Statisticii Fotbalului Spaniol a făcut un studiu al celor 86 de sezoane ale competiției iberice, iar atacantul argentinian al lui FC BarcelonaLionel Messi a adunat 545 de puncte, devansându-i pe Raul Gonzales de la Real Madrid, care a strâns 528 de puncte și pe un alt fost jucător al catalanilor, Cesar Rodriguez, cu 524 de puncte.

De remarcat că marele rival al lui Messi – starul portughez al Realului, Cristiano Ronaldo nu a intrat nici în “Top 10”, clasându-se pe poziția a 17-a.

Ierarhia s-a calculat ținând cont de mai mulți factori, ca numărul de goluri din acțiune și din penalty, minute jucate, autogoluri, sau numărul de cartonașe de penalizare primite.

Înaintea lui Cristiano Ronaldo sunt alte mari vedete ale fotbalului spaniol, ca Alfredo di Stefano, Paco Gento sau Santillana, deși aceștia au evoluat tot la Real Madrid și au înscris, în medie, jumătate din cât a reușit golgeterul lusitan, marcator a 285 de goluri în 265 de meciuri. Trebuie spus însă în deceniile când aceștia jucau, se disputau cu mult mai puține partide decât în prezent, în toate competițiile.

Centrul de Investigație a Istoriei și Statisticii Fotbalului Spaniol a analizat în total 9.280 de jucători care au trecut prin Primera Division.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS