Confidenţialitate

Mesajul Regelui Mihai I către tinerii care protestează în stradă: Timpul României voastre a început!

 

 

Regele Mihai I spune, în mesajul său, că atunci când a întors țara de partea Aliaților, pentru salvarea statului român, avea 22 de ani, vârsta tinerilor protestatari din prezent.

Acestora le transmite că timpul României lor a început, precizând că, prin raportarea ei la națiune, Coroana ocrotește ființa națională.

Iată mesajul Regelui Mihai I:

“Români, Când am întors țara de partea Aliaților, pentru salvarea existenței Statului român, aveam 22 de ani. Aceeași vârstă o aveau și cei care se adunau, exact acum 70 de ani, la 8 noiembrie 1945, în Piața Palatului Regal, pentru a-și apăra libertatea. Aceeași vârstă o au și cei ce au ieșit în stradă, în aceste zile. Un lucru pe care l-am învățat în tinerețe a fost că prietenii te pot dezamăgi mai mult decât dușmanii. Alt lucru învățat atunci a fost că în momentele cruciale rămâi singur. Democrația și libertățile nu sunt câștigate pentru totdeauna. Nicio izbândă nu este eternă. Omul își câștigă în fiecare zi dreptul de a avea un ‘mâine’. Țara își redobândește, cu fiecare generație, privilegiul de a continua să existe”.

 

Regele Mihai I mai spune că “a avea legi bune este un lucru însemnat” și “a-i face pe oameni să le respecte este încă mai valoros”.

“Dar fundamental este ca oamenii să creadă în ele. România prezentului nu a ajuns încă acolo”, afirmă Regele Mihai I.

“Prin unica ei raportare la națiune, Coroana rămâne fântâna mândriei, a încrederii și a iubirii. Ea ocrotește și întruchipează ființa națională. Ea este o punte de legătură între comunități, între credințe, între cetățean și aproapele lui. Coroana Română împlinește peste câteva luni 150 de ani. Ea a continuat să existe, timp de un secol și jumătate, în ciuda unor nelegiuri și greutăți de neimaginat. Din cei 150 de ani ai Coroanei, aproape 100 i-am trăit personal. Toate acestea mă îndreptățesc să spun tinerilor noștri: Timpul României voastre a început!”, mai scrie în mesajul Casei Regale a României.