Confidenţialitate

Mesaje de solidaritate după ‘atacul’ din Manchester

Cancelariile lumii reacționează după explozia sângeroasă care a zguduit, aseară, Manchester Arena.

Descrisă drept ‘atac terorist’ de anchetatorii din orașul englez, deflagrația – produsă spre finalul unui concert susținut de cântăreața americană Ariana Grande – a ucis 22 persoane și a rănit alte peste 50.

Premierul irlandez, Enda Kenny, s-a declarat ‘îndurerat’ de cele întâmplate.

Într-un mesaj pe Twitter, noul ministru de Interne al Franței și-a exprimat ‘solidaritatea cu poporul britanic’. ‘Gândurile mele se îndreaptă spre victime și familiile îndoliate’, a scris Gerard Collomb.

La rândul lor, primarii din Paris și Nisa – lovite în trecut de atentate teroriste – și-au exprimat indignarea.

‘Canadienii au aflat cu oroare despre atentatul comis la Manchester’, ale căror gânduri ‘sunt alături de victime și de familiile acestora’, a notat premierul Justin Trudeau.

Premierul britanic a spus că gândurile sale se îndreaptă către victime şi către familiile acestora.

Theresa May a convocat o reuniune de urgenţă a Departamentului Anti-Terorism.

Citând o sursă confidențială din Partidul Conservator, televiziunea Sky News a anunțat că formațiunea de guvernământ își suspendă campania electorală pentru alegerile generale din 8 iunie.

Deşi nu există confirmarea că a fost o bombă, extremistul Nigel Farage a scris pe Twitter: ‘Sunt terifiat de explozia unei bombe la Manchester. Fără îndoială vom afla în curând cine este autorul. Gândurile mele sunt alături de cei afectaţi!’.

Liderul laburist Jeremy Corbyn a anunțat, la rândul său, că se roagă pentru cei afectaţi de teribilul incident.

Ambasada României la Londra susține că, pentru moment, nu există date că printre victimele exploziei produse, orele trecute, la Manchester s-ar afla cetățeni români.

Au fost solicitate informații despre naționalitățile victimelor.

Ministerul Afacerilor Externe reaminteşte că asistenţă consulară se poate obține la următoarele numere de telefon ale Ambasadei României în Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord:

  • 0044 20 76027328
  • 0044 20 76036694
  • 0044 20 76025193
  • 0044 20 7603 0572
  • 0044 20 7602 2065  

Apelurile sunt redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă sau pe numărul de urgenţă al misiunii diplomatice 0044 7738716335.

Consternate, numeroase vedete au reacționat după tragedie.

Ariana Grande s-a declarat devastată. Organizatorii spectacolului au scos-o pe artistă de pe scenă şi au anunţat ulterior că aceasta este în siguranţă şi nu a fost rănită.

Publicația Daily Mail a scris, în ediția sa online, că pe un cont al rețelei de microblogging Twitter o postare ‘prezicea’ explozia din orașul englez Manchester cu 4 ore înainte de producerea acesteia.

În mesaj, alături de întrebarea ‘Ați uitat de amenințarea noastră?’ apar hashtag-urile #ISLAMICSTATE, # ManchesterArena, #UK și #British.

Deflagrația a zguduit sala de concerte, cu o capacitate de 21.000 de locuri, inaugurată în 1995, cea mai mare din Europa.

Deocamdată, nimeni nu a revendicat actul criminal.

Daily Mail mai notează că susținătorii grupării jihadiste Stat Islamic au salutat, peste noapte, atacul.

https://www.youtube.com/watch?v=DUIlRLRzDkw