Mesaje ale politicienilor, la ieșirea din secția de vot | AUDIO

Șeful statului a îndemnat electoratul să se prezinte, duminică, la urne, pentru a-și exprima opțiunile la europarlamentare și la referendumul pe care l-a inițiat pe tema situației din Justiție.

“Veniţi la vot, dragi români, veniţi la vot că astăzi puterea politică este la voi. Astăzi, decidem împreună cum arată România de mâine. Merită, chiar merită să votaţi! Astăzi, dragi români, decideţi pentru următoarele luni, ani… Suntem la primele alegeri dintr-un ciclu mai lung. Este începutul unei serii de alegeri şi astăzi puteţi să începeţi să schimbaţi România! Am votat şi în campania electorală am constatat că am avut mai multe iniţiative de mobilizare la vot decât altădată. Asta mă bucură şi ţin să mulţumesc tuturor celor care au iniţiat campanii de mobilizare pentru vot. Cetăţeni, ong-uri… Repet, veniţi dragi români, la vot, nu lăsaţi pe alţii să decidă pentru voi”, a declarat preşedintele Klaus Iohannis, după ce a votat, duminică, la secţia de la Liceul “Jean Monnet” din București.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Premierul Viorica Dăncilă a anunțat că a votat ”o echipă care să reprezinte România în adevăratul sens al cuvântului, să nu se poziționeze împotriva României”. Șefa guvernului a votat pentru alegerile europarlamentare, nu și pentru referendumul pe Justiție.

”Am votat pentru o echipă care să reprezinte România în adevăratul sens al cuvântului, să nu se poziționeze împotriva României, în legislația europeană, în amendamentele pe care le depun să se regăsească și prioritățile României. Eu cred în România, cred în români și cred că o reprezentare demnă este ceea ce vor toți românii. Am votat astăzi pentru că eu cred că o Românie puternică, un stat membru puternic va conduce la o Uniune Europeană puternică. A fi un bun român nu înseamnă a fi un bun european”, a declarat Viorica Dăncilă, care a reamintit că a fost europarlamentar în grupul socialiștilor timp de 9 ani.

Premierul a fost apostrofat de un alegător pentru numărul insuficient de ștampile de vot. În opinia sa, responsabili de organizare sunt președinții secțiilor de votare.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Liderul formațiunii Alianța Liberalilor și Democraților (ALDE) a spus că se bucură de prezenţa ridicată la urne, întrucât acest lucru dovedeşte că există interes pentru acest scrutin.

“Văd că este o participare numeroasă şi acest lucru mă bucură pentru că înseamnă că este interes pentru aceste alegeri, pentru Parlamentul European, care au un rol important şi vor avea un rol şi mai important pe măsură ce fiecare va înţelege că deciziile care se iau în forurile europene ne afecrează viaţa noastră a românilor de zi cu zi”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu. “Am votat cu convingerea că cei care ne vor reprezenta din partea partidului pe care îl conduc vor merge acolo cu gândul clar de a reprezenta interesul României, de a apăra interesul României, de a face România să fie o voce respectată, să facă parte din grupul celor care iau decizii şi să nu fie capână acum una dintre ţările care au urmat ce au decis alţii”. Președintele Senatului a ținut să precizeze că a votat doar pentru alegerile europarlamentare, nu şi pentru referendum.”Pentru referendum nu am votat, deoarece pentru măsurarea popularităţii preşedintelui sunt modalităţi mai puţin costitsitoare decât un referendum”, explicat Călin Popescu Tăriceanu, președinte al Senatului.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Vicepreşedinte al Partidului Social Democrat, Lia Olguţa Vasilescu a declarat că a votat la europarlamentare, dar a refuzat să răspundă consultării populare inițiate de președintele Klaus Iohannis pe tema situației din Justiție.

“Am votat pentru a trimite patrioţi în Parlamentul European, pentru eliminarea dublului standard, pentru ca şi românilor să le fie permis ceea e permis în celelalte ţări din UE şi să fie interzis şi în România ceea ce este interzis şi în celelalte ţări. Cred că azi foarte mulţi români se vor prezenta la vot, îi aşteptăm pe toţi, pentru că e un vot foarte important pentru noi”, a spus fostul ministru al Muncii.  “În ceea ce priveşte referendumul, nu am votat. Refuz să particip la o mascaradă, cu atât mai mult că cel care a promovat acest referendum nu a fost în stare să explice întrebările”, a mai declarat social-democrata.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Ministrul Sănătăţii spune că a votat pentru dorinţa ca România să fie egală cu alte ţări europene şi respectată.

“Am votat pentru cei care vor aduce mai mult respect pentru România. Am votat şi pentru poporul român, pentru demnitate şi pentru dorinţa de a fi egali cu cei din marea familie europeană din care facem parte”, a afirmat Sorina Pintea, la ieşirea de la urne.  “Legat de referendum, nu am considerat că trebuie să votez. Eu consider că un referendum trebuie să aducă în lucruri concrete şi nu trebuie să fie parte a unei campanii electorale. Nu pot să girez cu votul meu o asemenea farsă”, a adăugat Sorina Pintea.

“Am votat astăzi ca să fiu sigur că România va fi condusă de oameni cinstiți, de oameni care respectă legea și nu de hoți. Am votat astăzi pentru a fi sigur că România va rămâne un stat european… că va fi bine reprezentat în Parlamentul European”, a declarat președintele Partidului Național Liberal, Ludovic Orban.

Liderul Uniunii Salvați România, co-președinte al alianței electorale 2020 USR-PLUS, le-a cerut românilor să iasă la vot şi să îşi exprime opiniile, oricare ar fi acestea.

“Am votat pentru competenţe şi onestitate în Europa! Este un moment în care românii pot să îşi exprime opinia lor, oricare ar fi aceasta pot să şi-o exprime de aceeea mesajul e unul clar şi explicit: Veniţi la vot! Dragi prieteni, colegi, veniţi la vot! Cu cât suntem mai mulţi, cu atâta România de astăzi, aşa cum este ea, îşi va exprima vocea şi va fi recunoscută. Haideţi la vot, avem mare încredere în România”, a declarat Dan Barna, la ieşirea din secţia de votare.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Aliatul politic al acestuia, liderul PLUS a votat, duminică, la secţia unde este arondat în orașul Zalău.

“Sunt convins de faptul că foarte mulţi români aşteaptă ziua aceasta încă din iarna anului 2017 când stăteam în stradă. Mulţi dintre români supăraţi că nu au votat la timp în 2016, iată a venit ziua când putem să ne transmitem mesajul foarte clar, ferm şi mult mai eficient decât stând în stradă şi anume prin vot. Şi sper să fie cât mai mulţi români care să ia decizia ca astăzi să meargă la vot. E o zi însorită, e o zi în care, sunt convins, foarte mulţi români ştiu exact ce să voteze şi pentru alegerile europarlamentare, dar şi pentru referendum. Sunt convins că acest vot va avea un efect mult mai mare, va fi un vot semnal pentru cei care conduc astăzi România şi e important să facem acest pas astăzi”, a spus Dacian Cioloş.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Preşedintele Partidului Mișcarea Populară a declarat, la ieşirea din secția de vot, că îşi doreşte ca România să fie mult mai puternică şi mai vizibilă în Parlamentul European.

“Îmi doresc foarte mult ca, începând de mâine, România să fie mult mai puternică, mult mai vizibilă în Parlamentul European şi pentru acest lucru am dat votul meu. Trebuie să apărăm identitatea europeană, o identitate creştină, pentru că, dincolo de provocări şi de încercări, este esenţial pentru noi, românii, să luptăm pentru mai multă integrare şi pentru unitatea proiectului european”, a spus Eugen Tomac, care a votat la Colegiul Naţional “Sfântul Sava”.  Preşedintele PMP consideră că este important pentru români să dea un semnal de apartenenţă la identitatea europeană.

Președintele de onoare al PMP consideră că scrutinul de duminică este unul extrem de important atât pentru situaţia în care se află Uniunea Europeană, dar şi pentru România, prin prisma referendumului la care românii au fost chemaţi să spună dacă vor stat de drept sau nu.

“Este un scrutin extrem de important atât prin situaţia în care se află Uniunea Europeană, trebuie să creăm un nou început al Uniunii Europene (…). Pe de altă parte, pentru România, avem acest referendum convocat de preşedinte în care românii sunt chemaţi să spună dacă vor stat de drept sau nu. De fapt, ăsta e mesajul de fond al întrebărilor, al celor două întrebări şi aici în mod clar trebuie să răspundem pozitiv celor două întrebări, prin prezenţă, de bună seamă”, a afirmat Traian Băsescu, după ce a votat la Liceul ‘Jean Monnet’ din Capitală, unde a remarcat că este aglomerat, dar consideră că acest lucru este un lucru bun.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Preşedintele Uniunii Democrate a Maghiarilor din România a declarat duminică, la ieşirea de la urne, că a votat pentru o Uniune Europeană puternică, în care se va auzi vocea comunităţii maghiare şi le-a recomandat tuturor cetăţenilor să meargă la vot.

“Am votat pentru o Uniune Europeană puternică, în care vocea comunităţii maghiare se va auzi. Avem nevoie de o reprezentare puternică şi de aceea astăzi am votat pentru o prezenţă solidă în Parlamentul European. La fel, am votat şi la referendum, aşa cum am promis, aşa cum am anunţat de la bun început şi recomand tuturor cetăţenilor cu drept de vot să meargă la urne, să meargă şi să voteze, fiindcă astăzi e ziua în care nu putem să fim nici obosiţi, nici dezamăgiţi, în niciun fel, trebuie să fim prezenţi la vot. Deci, recomand fiecăruia să meargă şi să voteze astăzi la europarlamentare”, a spus Kelemen Hunor.

Fostul premier Mihai Tudose, candidat al Pro România la euroalegeri speră în mobilizarea electoratului la urne. 

“Am votat pentru o Românie normală, pentru o normalitate în România şi pentru o Românie normală şi în relaţiile cu partenerii strategici, atât euro-atlantici, cât şi europeni. Până acum prezenţa la urne este una foarte bună. Eu estimez că, pe municipiu, procentul va fi mai mare de 40%. Dacă lumea se implică, şi rezultatele vor fi pe măsură”, a precizat Mihai Tudose, care a votat pe liste suplimentare, la o secţie amenajată în Casa de Cultură din oraşul Ianca, şi a precizat că este o tradiţie să voteze la Ianca, lucru pe care îl face de mai bine de 20 de ani.

Știrea se actualizează

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS