Confidenţialitate

Mesaj RO-Alert pentru locuitorii din opt localități din nordul Deltei Dunării, lângă granița cu Ucraina | AUDIO

Alarmare Ro Alert emisă noaptea trecută de la Inspectoratul General pentru Situații de Urgență în opt localități din nordul Deltei Dunării lângă granița cu Ucraina.

Oamenii au fost sfătuiți să se adăpostească pentru că există posibilitatea căderii unor obiecte din spațiul aerian.

La scurt timp, dincolo de Dunăre, s-au auzit exploziile. Portul Ismail din Ucraina a fost ținta unor atacuri cu drone.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Păstrați-vă calmul! Există posibilitatea căderii unor obiecte din spațiul aerian”. Așa au fost  alarmați, prin RO Alert, la ora 0.54, localnicii din Luncavita, Grindu, Isaccea, Ceatalchioi, Chilia, Somova, Pardina și Văcăreni.

Oamenii au fost sfătuiți să se adăpostească, timp de 90 de minute, în beciuri sau adăposturi de protecție civilă. In lipsa unui adăpost, localnicilor li s-a recomandat să stea în interiorul casei, departe de pereții exteriori.

Alerta a fost utilă pentru că in timpul nopții, până spre ora 5 a dimineții, portul Ismail din Ucraina, a fost ținta dronelor rusești, care au provocat pagube insemnate, cu rănirea unor persoane.

Pe teritoriul românesc nu au fost semnalate incidente.

Autoritățile române au luat, însă, măsuri. La Plauru, zonă în care săptămâna trecută au fost descoperite doua drone, sunt 50 de militari de la Brigada 10 Geniu, trimiși de MAPN cu 20 de utilaje și camioane cu prefabricate din beton.

Au inceput de marți sa ridice doua adăposturi, spune prefectul de Tulcea, Dan Alexandru Munteanu:

„Cert este că, joi dimineață, aceste adăposturi vor fi predate primăriei Ceatalchioi. Aceste adăposturi se construiesc la Plaur. Sunt deasupra pământului și sunt din beton. Scopul lor este de a adăposti populația”. 

Noaptea trecută a fost primul mesaj Ro Alert primit de oamenii din nordul Deltei Dunării.

La notificarea MApN, s-a decis că localnicii vor primi asemenea mesaje privind riscul căderii unor drone.

Iar în zonele care nu au acoperire GSM, echipajele ISU vor fi cele care vor alarma populația prin staţii radio și sisteme mobile.

Foto: captură ecran Amator