Confidenţialitate

Merkel şi Macron, optimişti în privința fondului de relansare şi a bugetului UE

Cancelarul Germaniei şi preşedintele Franţei s-au arătat optimişti, luni seară, în privinţa depăşirii disensiunilor dintre ţările Uniunii Europene, pentru ajungerea la un acord asupra bugetului comunitar şi fondului de redresare în cursul summitului din iulie.

“Rămân de purtat numeroase discuţii, dar sperăm să ajungem la o soluţie, chiar dacă mai este un drum lung de parcurs”, a declarat Angela Merkel, potrivit Reuters, în cursul unei conferinţe de presă, susținute împreună cu Emmanuel Macron.

Summitul UE este programat pe 17 şi 18 iulie.

La rândul său, liderul de la Paris a afirmat că fondul de redresare economică trebuie să includă granturi de 500 de miliarde de euro pentru ţările cele mai afectate. “Eu şi cancelarul german am stabilit acest lucru: este prioritatea noastră absolută. Fără acest lucru, Europa nu se va ridica la nivelul acestei provocări”, a subliniat preşedintele Franţei.

Bugetul Uniunii Europene în perioada 2021-2027 urmează să ajungă la nivelul de 1.100 de miliarde de euro. Comisia Europeană a propus un fond de relansare post-pandemie în valoare de 750 de miliarde de euro.