Confidenţialitate

Merkel admite: Comunitatea internaţională “a evaluat greşit” riscurile din Afganistan

Comunitatea internaţională “a evaluat greşit” riscurile revenirii insurgenţilor talibani la putere în Afganistan, a admis, luni seară, cancelarul Germaniei, exprimându-și regret pentru actuala situaţie.

“Talibanii au reocupat în viteză Afganistanul. Este vorba de o situaţie tristă, inclusiv pentru Germania”, a declarat Angela Merkel, amintind că 59 de militari germani au murit pe acest front.

“Situaţia din Afganistan a fost evaluată greşit în Germania. Dar nu a fost vorba doar de o evaluare greşită a Germaniei, ci a fost o evaluare greşită la nivel mult mai larg”, a adăugat șefa executivului german.

Anterior, Angela Merkel afirmase că situaţia gravă din Afganistan este rezultatul deciziei de retragere a trupelor, luată “din raţiuni de politică internă” din Statele Unite. “Decizia retragerii trupelor americane a fost luată din raţiuni de politică internă. Iar acum este un efect-domino al retragerii trupelor”, a subliniat cancelarul.

Şi ministrul german de Externe, Heiko Maas, a afirmat că întreaga comunitatea internaţională a evaluat greşit riscurile din Afganistan. “Noi toţi – Guvernul Germaniei, serviciile de informaţii, comunitatea internaţională – am evaluat greşit situaţia. Acum, tot ce putem face este să salvăm cât mai mulţi oameni în actuala situaţie”, a declarat Heiko Maas, citat de publicaţia Der Spiegel.

Până la acest moment, Germania a repatriat 1.900 din cei 2.500 de cetăţeni germani aflaţi în Afganistan.

Insurgenţii talibani au ocupat, în ultimele săptămâni, numeroase provincii afgane. În ultimele 24 de ore, combatanţii talibani au ocupat zone din Kabul, iar preşedintele Ashraf Ghani a părăsit Afganistanul. Numeroase ţări occidentale depun eforturi pentru evacuarea cetăţenilor aflaţi în Afganistan.