Menopauza şi bolile cardiovasculare

Femeile care ajung la menopauză înaintea vârstei de 46 de ani au riscul de infarct miocardic sau atac vascular cerebral de 2 ori mai mare decât femeile care ajung la menopauză mai târziu.

Rezultatele studiului efectuat în Statele Unite pot fi puse pe seama faptului că la menopauză organismul femeii produce o cantitate mult mai mică de estrogeni.

Acești hormoni sexuali păstrează vasele de sânge mai sănătoase, știindu-se faptul că înainte de menopauză femeile sunt mai protejate decât bărbații împotriva bolilor cardiovasculare.

O altă explicație ar fi aceea că materialul genetic care controlează instalarea menopauzei mai devreme favorizează apariția afecțiunilor cardiace la acest grup de femei.

Specialiștii recomandă femeilor care ajung la menopauză mai devreme de 45 de ani să depună mai multe eforturi pentru a menține nivelul colesterolului și al tensiunii arteriale la valori normale și pentru a înlătura factorii de risc precum fumatul, aceasta și pentru că fumătoarele ajung la menopauză mult mai devreme decât nefumătoarele.