Confidenţialitate

Membri ai cabinetului Cîțu primesc, miercuri, rapelul de vaccin anti-Covid

Membri ai Guvernului primesc doza de rapel a vaccinului anti-Covid, miercuri, începând cu ora 9.00, la Spitalul Universitar de Urgenţă Militar ”Dr. Carol Davila”.

Zilele trecute, premierul Florin Cîţu și preşedintele Klaus Iohannis au făcut cea de-a doua doză de ser, care le va asigura imunitate sporită împotriva covonavirusului.

Până acum, în România, s-au vaccinat 660.000 de persoane, dintre care o treime cu ambele doze. Au fost raportate 2.500 de reacții adverse. Cele mai frecvente au fost durerile locale, musculare sau de cap, starea de oboseală, febra ori frisoanele.

După rapel, reacțiile adverse pot fi mai puternice, dar medicii nu recomandă aut0medicația preventivă. Cât privește imunitatea, cei care au trecut prin infecția cu SARS-CoV-2 au dezvoltat un nivel ridicat de anticorpi din primele zile după vaccin, arată datele preliminare ale unui studiu Medlife.

De miercuri, încep programările pentru imunizarea cu al treilea vaccin anti-Covid aprobat de Uniunea Europeană, anume cel dezvoltat de experții Universității Oxford pentru compania AstraZeneca.

200.000 de noi locuri vor fi disponibile în platforma online. Vaccinul AstraZeneca poate fi administrat persoanelor cu vârste între 18 și 55 de ani, întrucât nu a fost testat suficient pe seniori. Prioritatea vor avea în continuare persoanele cu boli cronice.

Șeful campaniei de imunizare, Valeriu Gheorghiţă, spune că – deși are o eficacitate mai redusă – vaccinul AstraZeneca protejează într-o proporţie foarte mare faţă de formele severe de boală Se vor deschide 180 de centre noi pentru imunizarea cu acest vaccin, cele mai multe la București.

La începutul lunii viitoare, alte aproximativ 200 de centre vor fi deschise doar pentru administrarea de seruri de la Pfizer – și posibil Moderna -, care au nevoie de condiții speciale de depozitare.

A 3-a etapă de vaccinare anti-COVID va începe în aprilie, dacă dozele vor fi livrate de producători conform planificării. Tot din aprilie, va deveni activă și o listă de așteptare.

Opoziția social-democrată depune miercuri, la Camera Deputaţilor, moţiunea simplă intitulată „Incompetenţa şi lipsa de asumare ucid – Vlad Voiculescu, un pericol pentru sănătatea românilor”.

Textul ar urma să intre, săptămâna viitoare, în dezbaterea aleșilor.

Marţi, deputatul PSD Alexandru Rafila l-a acuzat pe Vlad Voiculescu de “inacţiune” şi “incapacitate evidentă de a gestiona această pandemie”.