Confidenţialitate

MEHEDINȚI: Focar de pestă porcină

Aproximativ 4.000 de porci de la o fermă din Burila Mare, județul Mehedinți, vor fi eutanasiaţi și în pericol este încă o crescătorie de suine, aflată în apropiere. În județ, pe fondurile de vânătoare, sunt active cinci focare de pestă porcină africană.

Medicii veterinari au suspiciunea că aici este un focar de pestă procină africană, după ce mai multe animale s-au îmbolnăvit în ultimele zile.

Specialiştii au recoltat probe, iar acum aşteaptă rezultatele analizelor.

„S-a confirmat o suspiciune, deocamdată, a evoluţiei unui focar de pestă porcină africană. Ne referim aici la o fermă de porci de reproducţie şi creştere. Porcii sunt înţărcaţi şi livraţi către alte societăţi pentru îngrăşare”, a declarat Adriana Ganea, reprezentantul DSVSA Mehedinţi.

Autorităţile spun că porcii vânduţi până acum au fost sănătoşi şi nu reprezintă niciun pericol. Comercializarea a fost oprită, iar ferma va fi dezinfectată.

„Am dispus, prin decizie, uciderea întregului efectiv de animale, sunt aproape 4 mii de capete de suine, şi distrugerea cadavrelor prin îngropare”, a declarat Cristinel Pavel, prefect de Mehedinţi.
Potrivit autorităţilor, în pericol este şi o altă exploataţie comercială de porci, aflată în apropiere de ferma unde s-au îmbolnăvit animalele.

În Mehedinţi, alte cinci focare de pestă porcină africană sunt active acum, dar pe fonduri de vânătoare.