Confidenţialitate

Medicul Jurma avertizează: Autoritățile testează tot mai puțin, de la o săptămână la alta | AUDIO

Medicul epidemiolog Octavian Jurma atrage atenția că autoritățile testează, de o săptămână la alta, tot mai puțini suspecți de COVID.

Regulile Ministerului Sănătății prevăd că se testează gratuit doar cei cu simptome evidente de COVID, iar în multe județe laboratoarele private nu lucrează în weekend.

Mai mult, unele DSP-uri au rămas cu aceeași capacitate de testare ca la începutul pandemiei, adică au un singur aparat PCR.

Medicul epidemiolog Octavian Jurma crede că acest lucru se întâmplă deliberat.

În mod deliberat, aceste lucruri nu s-au făcut. S-a văzut din declarațiile președintelui și ale primierului că testarea nu este deloc o prioritate, iar asta se vede din cifre. Săptămâna trecută s-a testat cu 4,3% mai puțin decât în săptămâna 16-22 noiembrie, iar la rândul ei, săptămâna 16-22 a avut mai puține deste decât 9-15 noiembrie.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

În ultimele zile, președintele Klaus Iohannis a insistat de mai multe ori că măsurile de prevenire a extinderii COVID luate de guvern au dus la plafonarea numărului de cazuri nou apărute.

Medicul epidemiolog Octavian Jurma explică faptul c[ scăderea numărului de cazuri este artificială, cauzată de obligația DSP-urilor de a nu-i contabiliza pe bolnavii din focare.

Nu discutăm de falsificare, ci de o obligație legală ca DSP-urile să scoată aceste cazuri din focare. Cum focarul este definit în mod subiectiv, pentru că nu există o definiție obiectivă, avem o formulă matematică simplă în care se introduce o variabilă subiectivă, iar atunci 2+2=5.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Epidemiologul Octavian Jurma spune că în ciuda declarațiilor optimiste, spitalele gem de asaltul bolnavilor, iar situația se va agrava în decembrie, după alegeri.

E o problemă ce va fi greu de gestionat, mai ales că vom avea o schimbare de guvern.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.